English   Danish

2013/2014  BA-HAORG  Organisationsanalyse

English Title
Organizational Analysis

Kursusinformation

Sprog Dansk
Prøve-ECTS 15 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed To semestre
Placering Efterår, Forår
Tidspunkt Se skemaet på e-Campus
Studienævn
Studienævnet for HA i erhvervsøkonomi
Kursusansvarlig
  • Christian Frankel - Institut for Organisation (IOA)
Sekretær: Birte Pedersen, bp.ioa@cbs.dk
Primære fagområder
  • Organisation/Organization
Sidst opdateret den 15-08-2013
Læringsmål
Når faget er gennemført, skal den studerende have kvalifikationer til at kunne analysere hvordan ledere, medarbejdere og omgivelser oplever, fortolker og samvirker i en eller flere konkrete organisationer. Den studerende bliver vurderet efter følgende fem succeskriterier:
  • 1. Problemstilling: Den studerende skal selvstændigt kunne identificere og definere en problemstilling som er virksomhedsspecifik.
  • 2. Metode: Den studerende skal kunne vælge blandt de metoder, i hvilke der undervises i faget, bruge metoden til at indsamle data og skal også kunne begrunde sit valg af metode.
  • 3. Teori: Den studerende skal demonstrere overblik over de organisati-onsteorier, i hvilke der undervises i faget. Overblik vil sige at teorier-nes indhold og anvendelighed skal kunne sammenlignes.
  • 4. Analyse: Den studerende skal kunne anvende teori og metode til at analysere de data, som er indsamlet i projektarbejdet, for dermed at komme frem til en konklusion på den problemstilling som den stude-rende arbejder med.
  • 5. Sprog: Den studerende skal kunne fremstille det skriftlige arbejde i et klart og korrekt sprog.
Prøve/delprøver
Prøven i faget består af to delprøver:
Midtvejsprøve:
Vægt30%
PrøveformSkriftligt produkt udarbejdet hjemme
Individuel eller gruppeprøveGruppeprøve, grupper bestående af max. 5 studerende
Gruppestørrelse: 3-5 studerende. Opgaven skal individualiseres.
Omfang af skriftligt produktMax. 5 sider
Max 5 sider per studerende i gruppen.
OpgavetypeOpgavebesvarelse
Varighed48 timer til udarbejdelse
Bedømmelsesform7-trins-skala
Bedømmer(e)En eksaminator
EksamensperiodeDecember/januar
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Afsluttende prøve:
Vægt70%
PrøveformMundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation.
Individuel eller gruppeprøveGruppeprøve, grupper bestående af max. 5 studerende
Gruppestørrelse: 3-5 studerende. Den mundtlige udprøvning af projektet foretages individuelt.
Omfang af skriftligt produktMax. 40 sider
Gruppeprojektet må have et maksimalt sideantal på 40 sider. I særtilfælde hvor der dispenseres fra gruppestørrelsen, gælder det, at én studerende har maksimalt 10 sider til rådighed og to studerende har maksimalt 20 sider til rådighed. Se også kommentaren til syge/-omprøven nedenfor.
OpgavetypeProjektrapport
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
20 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform7-trins-skala
Bedømmer(e)Eksaminator og ekstern censor
EksamensperiodeMaj/juni
Hjælpemidler der må medbringesMed visse hjælpemidler, se listen nedenfor:
Den studerende må gerne medbringe noter til eksamen.
Syge-/omprøve
Anden prøveform
Syge/omprøven er en 20 min. individuel mundtlig eksamen uden forberedelse, der tager udgangspunkt i et individuelt miniprojekt på max. 10 sider på basis af projektarbejdet til den ordinære eksamen. Projektemnet vælges fra pensum. Der gives ingen vejledning til projektet.


OAs væsentligste eksamen bygger på et projekt skrevet af en gruppe studerende. Men når studerende skriver alene, som i syge-/omprøven), har den enkelte studerende ikke mere end 10 sider til rådighed. Fagets målbeskrivelse er imidlertid den samme, og det betyder, at den studerende på 10 sider skal demonstrere teoretiske overblik, metodiske færdigheder og gennemføre en analyse af en eller flere organisationer. Det er selvsagt sværere på blot 10 sider, end det er, hvis man har hele 40 sider til rådighed. For at det kan lade sig gøre, skal den studerende vedlægge bilag, som dokumenterer den dataindsamling, der er foretaget.

Disponer den individuelle besvarelse på følgende måde (alle sidetallene er omtrentlige):

Forside
Forfattererklæring
Indholdsfortegnelse
Sammenfatning af projektet: 0,5 side
Problemformulering: 1-1,5 side
Metode: 0,5-1 side
Teori: 1-2 sider
Analyse: 4 sider
Diskussion og konklusion: 2 sider
Litteraturliste
Bilag:
Dokumentér dataindsamlingen:
Vedlæg et overblik over de data, der er indsamlet og på hvilken måde
for interviews: vedlæg spørgeguide, udfold kriterier for udvælgelse af respondenter, liste over respondenter samt interviewudskrifter
for observationer: vedlæg feltnoter, kriterier for udvælgelse af omfang og type af observationer samt en sammenfatning af observationerne
for tekstanalyse: vedlæg kilder, udfold kriterier for udvælgelse af tekster, liste over kilder samt en sammenfatning af læsestrategien


Denne form gør det muligt at præsentere analysen mere kortfattet. Bilagene skal være udformet således, at der kan refereres entydigt til dem (fx med bilagsnummer og sidet
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Faget introducerer til en række teorier om organisationer og til en række metoder som kan benyttes når man analyserer organisationer. Tilsammen sætter teorierne og metoderne de studerende i stand til at analysere hvordan organisationer fungerer. På faget arbejder vi på øvelseshold og i grupper, ligesom der er en forelæsningsrække gennem hele forløbet.

På første semester fokuserer vi særligt på organisationsteorier og på organisationsanalyser, som andre har gennemført. Vi gennemgår analyser og gennemfører øvelser, for at forstå hvordan analyser opbygges. Første semester afsluttes med en eksamen.

På andet semester kommer metoder mere i fokus, og de studerende gennemfører i grupper en analyse af en eller flere organisationer og afrapporterer deres analyse i et skriftligt projekt. Det er et arbejde som kræver en høj grad af selvstændigt initiativ, for grupperne skal selv vælge en organisation og skabe kontakt til den, ligesom grupperne selv skal skaffe data om deres caseorganisation og formulere den problemstilling, de vil analysere. Andet semester afsluttes med en individuel mundtlig eksamen på baggrund af gruppeprojektet.

Undervisningsformer
Der anvendes øvelser, gruppearbejde, fremlæggelse for holdet samt forelæsninger.
Foreløbig litteratur
Sidst opdateret den 15-08-2013