English   Danish

2015/2016  DIP-DREGV1035U  Økonomistyring i politisk styrede organisationer

English Title
Management accounting in political and professional organizations

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 5 ECTS
Type Valgfag
Niveau Diplom
Varighed Et quarter
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for HD (REØ)
Kursusansvarlig
  • Peter Skærbæk - Institut for Regnskab og Revision (RR)
  • Underviser
    Tim Neerup Themsen - Institut for Regnskab og Revision (RR)
Studieadministrator:
Birgitte Skov
Mail: bs.acc@cbs.dk
Primære fagområder
  • Regnskabsvæsen og økonomistyring/Accounting
Sidst opdateret den 11-03-2015
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål: 1. Kendskab til præsenterede stofområder, teorier og modeller
2. Evne til at identificere relevant praktisk problemstilling
3. Evne til at analysere empirisk materiale
4. Evne til at konkludere og perspektivere.
Forudsætninger for at deltage i kurset
Valgfag som udbydes til alle HD 2. dels linjer.
Prøve/delprøver
Økonomistyring i politisk styrede organisationer:
Prøvens ECTS 5
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation.
Individuel eller gruppeprøve Gruppeprøve, grupper bestående af max. 4 studerende
Eksamen består af et empirisk mini-projekt udarbejdet i grupper, som danner grundlaget for en individuel mundtlig udprøvning på 20 minutter.
Omfang af skriftligt produkt Max. 15 sider
Miniprojekteksamen er mere end en eksamensform i betydningen udprøvning i et fag. Det er i lige så høj grad en indlæringsform, der sammen med fagets øvrige aktiviteter bidrager til læringsprocessen. I et miniprojekt er det et formuleret problem, der er styrende for arbejdet med og anvendelsen af fagets teorier. Miniprojekteksamen indebærer, at de studerende gennem selvstændigt arbejde med miniprojektet udover at tilegne sig og forstå fagets teorier også bearbejder og anvender disse. Dette indbefatter også metodiske overvejelser om relevansen af de valgte teorier i forhold til det formulerede problem.

Miniprojekteksamen omfatter således nogle af projektarbejdets læringsmål, men med et langt mindre forbrug af ressourcer for både den studerende og institutionen.

Krav til miniprojekter:
De studerende skal demonstrere, at de er i stand til at:
• Identificere og formulere et problem, der relaterer til fagets indhold
• Udvælge og kritisk evaluere teorier i forhold til det formulerede problem - det vil sige ikke blot beskrive og reproducere fagets teorier
• Analysere (bruge teori på konkret empiri) og diskutere problemet ved at anvende den (de) valgt teori (-er) - men ikke nødvendigvis komme med løsningsforslag

Herudover skal der inddrages empiri med relevans for problemet. Der skal i kortere form redegøres for de metodiske overvejelser vedrørende de empiriske data.

Grupper:
Miniprojektet udarbejdes i grupper på mellem to og fire studerende.
Opgavetype Projektrapport
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
20 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Efterår, Ordinær prøve: Aflevering af miniprojekt slut september og individuel mundtlig prøve i uge 39.

Syge- omprøve: Aflevering af nyt individuel miniprojekt i uge 51 med mundtlig eksamen i uge 2.

Præcis dato oplyses på E-campus
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Aflevering af nyt individuelt miniprojekt, max. 10 sider
Beskrivelse af eksamensforløbet

Til den individuelle mundtlige eksamen starter den studerende med en 2-3 min. indledning, som oplæg til debat. 

 

Kursets indhold, forløb og pædagogik

 

Formål:
At give de studerende indsigt i en række særlige økonomistyringsproblematikker, der knytter sig til politiske styrede organisationer. Mange organisationer og virksomheder konfronteres dagligt med styringsproblemstillinger, der relaterer sig til forhold såsom stærke professioner, generelle økonomistyringsreformer og politisk indblanding; forhold som udfordrer en ellers klassisk økonomistyringsmæssig tilgang. I den offentlige sektor er initiativer såsom omkostningsbaserede årsregnskaber, resultatkontrakter, udlicitering og risikostyring blevet indført, ligesom forvaltningsrevision spiller en stor rolle. En lignende udvikling har været gældende for halvoffentlige organisationer (statsejede aktieselskaber) og NGO’er samt professionstunge virksomheder såsom medicinal virksomheder, revisionsfirmaer og ingeniørvirksomheder, m.fl. Fagets mål er videre at opbygge de studerendes kompetencer til at analysere of identificere løsninger knyttet til disse særlige problemstillinger ved at præsentere et supplerende teoretisk fundament til det mere traditionelle økonomistyringsperspektiv.

 

Indhold:
Faget kan opdeles i tre hovedområder.

Det første hovedområde lægger ud med at behandle de særlige betingelser for økonomistyring og regnskab i politisk styrede organisationer, herunder introduktion til New Public Management og den parlamentariske styringskædes særlige betingelser. Dernæst sættes fokus på behandling af politisk styrede organisationers økonomistruktur og styringsproblematik. Herunder behandles diverse bevillings- og budgetteringsfilosofier såsom nulbasebudgettering, bevillingsbudgettering, og programbudgettering. Desuden introduceres der til de særlige problemer, der er i forbindelse med at måle produktivitet og effektivitet i politisk styrede organisationer, herunder enhedsomkostninger. Desuden gennemgås forvaltningsrevisionens forskellige former og formål samt risikostyring.

 

Fagets andet hovedområde sætter fokus på økonomistyringens motivationsmæssige problemstillinger, hvor blandt andet en række adfærdsmæssige designfaktorer, såsom budgetdeltagelse og budgetevalueringsstile belyses. Herunder introduceres der til et socio-teknisk perspektiv på udvikling og implementering af økonomisystemer.

 

Fagets tredje hovedområde omfatter implementeringsmæssige problematikker, hvor blandt andet organisationsteori mm. inddrages til at forstå de særlige professionsmæssige, politiske og kulturmæssige aspekter, der er forbundet med at indføre økonomistyringens disciplinerende rationaler i politisk styrede organisationer. Desuden belyses det, hvordan eksempelvis forvaltningsrevisionens processer foregår i praksis og hvilke effekter, som den afstedkommer, samt endelig hvilke rapporteringsmæssige udfordringer og praksisser, der har udviklet sig. 

 

Pædagogik:

Undervisningen foregår som forelæsninger basered på dialog og diskussion mellem de studerende for forelæseren. Hver undervisningsgang er centreret om nogle udvalgte kapitler i lærebøger, samt diverse artikler inklusive tilhørende øvelser og cases.

Faget består af ca. 30 lektioner af 45 minutters varighed og afvikles i 10 x 3-timers seancer.

Undervisningsformer
Der vil blive vekslet imellem dialogforelæsninger, gruppearbejde, studenterpræsentationer, øvelser, arbejde med cases og plenumdiskussioner.

Faget forudsætter forberedelse og aktiv deltagelse fra de studerendes side.
Yderligere oplysninger

Undervisningen:

Mandag og onsdag, uge 33-37, kl. 17.10-19.45

Foreløbig litteratur

Litteraturen offentliggøres på E-campus og CBS learn juli/august

Sidst opdateret den 11-03-2015