English   Danish

2015/2016  MA-MMASV1098U  Årsrapport og skatteregnskab

English Title
Annual accounts and tax accounts

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Valgfag
Niveau Master
Varighed Et semester
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Min. antal deltagere 10
Max. antal deltagere 35
Studienævn
Studienævnet for Master i Skat
Kursusansvarlig
  • Michael Andersen
    Jane Bolander - Juridisk Institut (JUR)
Primære fagområder
  • Regnskabsvæsen og økonomistyring/Accounting
  • Skatteret/Tax law
Sidst opdateret den 20-08-2015
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
  • Kunne redegøre for national og internationale regnskabsregler, herunder udvalgte IAS-standarder
  • Kunne demonstrere kendskab til forskellen mellem årsrapporten og skatteregnskabet, herunder de forskellige værdiansættelses- og periodiseringsprincipper
  • Kunne foretage en konvertering af årsrapporten til et skatteregnskab
  • Kunne argumentere og reflektere over særlige problemstillinger, som årsrapporten og skatteregnskabet giver anledning til
Prøve/delprøver
Årsrapport og skatteregnskab:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Skriftlig stedprøve
Individuel eller gruppeprøve Individuel
Opgavetype Opgavebesvarelse
Varighed 3 timer
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Vinter
Hjælpemidler der må medbringes Alle skriftlige og alle elektroniske hjælpemidler, herunder internet
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Hvis antallet af eksaminander til omprøven tilsiger, at prøven mest hensigtsmæssigt kan afholdes som mundtlig prøve, vil sekretariatet give meddelelse om at omprøven afholdes som mundtlig prøve i stedet. Der vil i så fald være bi-eksaminator, medmindre prøven er ekstern.
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Fagbeskrivelse

Fagets formål er at skabe sammenhæng og synergi mellem den finansielle årsrapport og skatteregnskabet, nærmere bestemt opgørelsen af selskabers skattepligtige indkomst. De studerende skal opnå en viden om årsrapportens opbygning og principperne for måling og indregning. De studerende vil opnå forståelse for betydningen af nationale og internationale regnskabsstandarder, herunder IAS-standarternes betydning for aflæggelse af årsrapport. Samtidig får de studerende viden om de to mindstekravsbekendtgørelser og den digitale indberetning. Med forståelse for årsrapporten, opnår de studerende viden om, hvorledes årsrapportens værdier konverteres til et skatteregnskab, herunder de særlige økonomiske og skatteretlige periodiseringsregler og de asymmetriske værdimålingsregler. Endelig opnår de studerende kompetencer til at håndtere en årsrapport aflagt i fremmed valuta, og konvertere en sådan årsrapport til et skatteregnskab.

Faget træner de studerende i problemidentifikation, analyse og perspektivering ud fra en række forskellige retskilder.

 

Indhold

Faget indledes med en beskrivelse af årsrapportens opbygning og principperne for måling og indregning. Dernæst gennemgås IAS-Standardernes betydning for årsrapportens opbygning og validitet. De særlige krav i mindstekravsbekendtgørelserne og relationerne til den digitale indberetning behandles derefter. Herefter sættes der fokus på de særlige forskelligheder mellem årsrapporten og skatteregnskabet, herunder de forskellige periodiseringsregler og værdiansættelsesregler. Årsrapporten og skatteregnskabet kobles sammen ved en konvertering, hvor de særlige skatteretlige regler og betingelser lægges til grund for konverteringen og hvor selskabets skattetilsvar afstemmes. Endvidere behandles den særlige situation, hvor årsrapporten er i fremmed valuta og skal omregnes til national valuta.

 

Sammenhæng og progression

Årsrapport og skatteregnskab omhandler sammenhængen mellem den retvisende årsrapport og opgørelsen af den skattepligtige indkomst samt konverteringen af årsrapporten til skatteregnskabet.

Faget er et supplement til Selskabsbeskatning, Fordringer, gæld og ejendomme, Aktier og finansielle kontrakter samt International skatteret.

Årsrapport og skatteregnskab er samtidig et fundament for fagene International selskabsskatteret og Transfer Pricing.

Undervisningsformer
Holdundervisning/​forelæsning i dagstimerne
Sidst opdateret den 20-08-2015