English   Danish

2015/2016  DIP-DFINO1033U  Skat & Regnskabsanalyse

English Title
Taxation and Financial Statement Analysis

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Diplom
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for HD (FIN)
Kursusansvarlig
  • Skatteret
    Carsten Hviid-Hansen - Institut for Finansiering (FI)
  • Regnskabsanalyse
    Martin Gøtze Tranekær - Institut for Finansiering (FI)
Kontaktinformation: hdf@cbs.dk
Primære fagområder
  • Finansiering/Finance
Sidst opdateret den 19-10-2015
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål: Efter at have fulgt faget skal den studerende være i stand til at:

- opgøre den skattepligtige indkomst for et selskab, herunder konvertering fra det regnskabsmæssige resultat til den skattepligtige indkomst

- redegøre for indregningskriterierne for den regnskabsmæssige indregning af skat (kun IFRS),

- redegøre for de mest relevante regnskabsregler og herunder beregne sædvanlige regnskabsanalytiske nøgletal og fortolke disse,

- foretage driftsøkonomiske analyser med udgangspunkt i de regnskabsmæssige informationer.

- identificere de hyppigst forekommende skatte- og regnskabsmæssige problemstillinger og diskutere implikationer for finansielle beslutninger generelt og specielt i forhold til værdiansættelse og performanceevaluering af virksomheder,

- gennemskue hvornår en skattemæssig eller regnskabsmæssig problemstilling kræver samarbejde med andre professionelle rådgivere på fagområdet.
Forudsætninger for indstilling til prøven
Antal obligatoriske aktiviteter: 2
Obligatoriske godkendelsesopgaver (bedømmes godkendt/ikke godkendt)
Der stilles i semesteret to obligatoriske godkendelsesopgaver i faget; en i hver fagdel. Godkendelsesopgaverne skal bestås, for at blive tilmeldt eksamen.
Prøve/delprøver
Skat og Regnskabsanalyse:
Prøvens ECTS 5
Prøveform Skriftlig stedprøve
Individuel eller gruppeprøve Individuel
Opgavetype Casebesvarelse
Varighed 4 timer
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) To eksaminatorer og en ekstern censor
Eksamensperiode Forår
Hjælpemidler der må medbringes Med visse hjælpemidler, se nedenfor:
  • Skriftlig stedprøve på CBS' computere
  • Egne bøger og kompendier
  • Tilladte lommeregnere
Syge-/omprøve
Anden prøveform
I tilfælde af omeksamen kan denne afholdes som mundtlig eksamen, såfremt underviser og studieleder vurderer, at dette er mest hensigtsmæssigt, fx fordi der kun er få tilmeldte.

Antallet af studerende til syge-/omprøven afgører derfor om eksamen bliver samme prøveform som ved ordinær prøve eller om eksamen afholdes som en 20 min. mundtlig eksamen uden forberedelse.
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Faget er delt i to dele: Skat og Regnskabsanalyse. 

Formålet med Skat er at sætte den studerende i stand til at identificere og løse hyppigt forekommende skattemæssige problemstillinger, primært med tilknytning til investeringer og finansielle beslutninger, og til at træffe finansielle beslutninger i en virksomhed. Det forudsættes, at den grundlæggende juridiske metode er indlært på HD 1.del eller anden adgangsgivende uddannelse. 

Formålet med Regnskabsanalyse er at give den studerende viden, færdigheder og kompetencer om til regnskabsreglernes betydning for de finansielle beslutninger og mulighed for gennem regnskabsanalysen at kunne vurdere en virksomheds økonomiske resultater og sundhedstilstand, hvad enten denne information skal anvendes til kreditvurdering, til værdiansættelse af virksomheder og aktier eller lignende formål. Det forudsættes, at de grundlæggende regnskabsregler er indlært på HD 1.del eller anden adgangsgivende eksamen 

I Skat behandles konvertering fra regnskabsmæssigt resultat til skattepligtig indkomst med fokus driftsindtægter (skattepligt, skattefrit, periodisering), driftsudgifter (fradrag, ej fradrag, periodisering), og omfattende de skattemæssige aspekter af specielt aktieavance og udbytter, gæld (obligationer mm.), finansielle kontrakter, afskrivninger, og sambeskatning. Desuden gennemgås de regnskabsmæssige principper for indregning af aktuel skat og udskudt skat med fokus på IFRS-reglerne. 

 

I Regnskabsanalyse behandles de specifikke regnskabsregler for forskellige finansielle fordringer, relevante regnskabsmæssige problemstillinger ved kreditvurdering, beregne økonomiske nøgletal ud fra regnskabsinformationer og forstå deres indbyrdes sammenhæng og betydning.

Undervisningsformer
På 2. semester er der 6 lektioner ugentligt i 10 uger fordelt på forelæsninger og øvelser. Undervisningen i faget Skat & Regnskabsanalyse dækker cirka 1/3 af semesteret, og den gennemføres ved forelæsninger. I disse skabes et overblik over de to fags teori kombineret med praktiske problemstillinger. Hertil kommer et antal øvelser inden for de to fag. Der stilles i semesteret en obligatorisk godkendelsesopgave i hvert af de to fag, og de gennemgås efterfølgende i øvelsesforløbet. En godkendelse af disse opgaver er en forudsætning for indskrivning til eksamen.
Sidst opdateret den 19-10-2015