English   Danish

2015/2016  MA-MMASV1089U  Aktier og finansielle kontrakter

English Title
Shares and Derivatives

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk udbudt som valgfag
Niveau Master
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Min. antal deltagere 10
Max. antal deltagere 35
Studienævn
Studienævnet for Master i Skat
Kursusansvarlig
  • Preben Underbjerg - Juridisk Institut (JUR)
Primære fagområder
  • Skatteret/Tax law
Sidst opdateret den 20-08-2015
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
  • Kunne redegøre for sammenhængen mellem udbytte og avance og forholdet mellem kapitalselskab og kapitalejere
  • Kunne vurdere og analysere de skatteretlige konsekvenser af udbytte, udlodning og avance
  • Kunne konkretisere forskellige problemstillinger samt vurdere, analyse og fortolke retskilderne inden for fagets ramme
Prøve/delprøver
Aktier og finansielle kontrakter:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Skriftlig stedprøve
Individuel eller gruppeprøve Individuel
Opgavetype Opgavebesvarelse
Varighed 3 timer
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Sommer
Hjælpemidler der må medbringes Alle skriftlige og alle elektroniske hjælpemidler, herunder internet
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Hvis antallet af eksaminander til omprøven tilsiger, at prøven mest hensigtsmæssigt kan afholdes som mundtlig prøve, vil sekretariatet give meddelelse om at omprøven afholdes som mundtlig prøve i stedet. Der vil i så fald være bi-eksaminator, medmindre prøven er ekstern.
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Fagbeskrivelse

Fagets formål er at give de studerende et teoretisk overblik over og en forståelse for den generelle beskatning af visse anlægsaktiver.

Faget gennemgår den skatteretlige regulering af aktieavancebeskatning og udbyttebeskatningen på aktier og anparter samt finansielle kontrakter. De problemkomplekser, som gennemgås, omhandler fysiske og juridiske skattesubjekter. De studerende opnår viden om de finansielle markeder og de særlige produkter, som er knyttet til disse markeder og de skattemæssige konsekvenser af omsætning med disse produkter. De studerende skal lære at identificere produkterne, få dem klassificeret og kunne identificere de skattemæssige konsekvenser af de forskellige produkttyper. De studerende opnår endvidere viden om og forståelse for de skatteretlige konsekvenser knyttet til kapitalejere, herunder mulighederne for at udtage midler fra kapitalselskaber. De studerende får viden om og forståelse for, hvorledes det fastslås, om en transaktion klassificeres som en afståelse eller som udbytte. De studerende får viden om og forståelse for kompleksiteten i samspillet mellem kapitalselskaber og kapitalejere.

Faget træner de studerende i problemidentifikation, analyse og perspektivering ud fra en række forskellige retskilder.

 

Indhold

Faget er struktureret i fem moduler inden for henholdsvis transaktioner mellem kapitalselskaber og kapitalejere og finansielle kontrakter.

I det første modul behandles de finansielle markeder og de særlige produkter i dette marked. I dette modul får de studerende viden om og kendskab til produkternes kvalifikation og anvendelse. I modul to anvendes dette kendskab til analyse og skatteretlig kvalifikation af de finansielle kontrakter. På baggrund af kendskabet til markedet og dets produkter, er det muligt at kategorisere produkter inden for skatteretten, og ved fortolkning, at kunne identificere de skattemæssige udfordringer.

I modul tre og fire behandles de skatteretlige konsekvenser af aktiebesiddelse. Modul tre behandler de tilfælde, hvor kapitalejerne opnår en aktieavance, mens modul fire behandler de tilfælde, hvor kapitalselskaber udlodder udbytte til kapitalejerne. Som en yderligere overbygning på disse moduler indeholder modul fem en gennemgang af retsstillingen, når en medarbejder i et kapitalselskab honoreres med aktier.

 

Faget træner de studerende i problemidentifikation, analyse og perspektivering ud fra en række forskellige retskilder.

 

Sammenhæng og progression

Aktier og finansielle kontrakter indeholder sammen med faget Fordringer, gæld og ejendomme uddannelsens grundelementer for beskatningen af anlægsaktiver. Fagene er sideordnede med forskelligt indhold.

Fagene er sammen med Selskabsbeskatning og Erhvervsbeskatning de bærende elementer i uddannelsen.

Aktier og finansielle kontrakter er samtidig et fundament for fagene International Skatteret, International selskabsskatteret, Årsrapport og skatteregnskab, Insolvensret og –beskatning samt Dødsboskifte og dødsboskatteret.

Undervisningsformer
Holdundervisning/​forelæsning i dagstimerne
Sidst opdateret den 20-08-2015