English   Danish

2015/2016  MA-MMASV1091U  International skatteret

English Title
International tax law

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk udbudt som valgfag
Niveau Master
Varighed Et semester
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Min. antal deltagere 10
Max. antal deltagere 35
Studienævn
Studienævnet for Master i Skat
Kursusansvarlig
  • Katja Dyppel Weber - Juridisk Institut (JUR)
Primære fagområder
  • Skatteret/Tax law
Sidst opdateret den 20-08-2015
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål: Kunne redegøre for sammenhængen mellem udbytte og avance og forholdet mellem kapitalselskab og kapitalejere
  • Kunne vurdere og analysere de skatteretlige konsekvenser af udbytte, udlodning og avance
  • Kunne konkretisere forskellige problemstillinger samt vurdere, analyse og fortolke retskilderne inden for fagets ramme
Prøve/delprøver
International skatteret:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Skriftlig stedprøve
Individuel eller gruppeprøve Individuel
Opgavetype Opgavebesvarelse
Varighed 3 timer
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Vinter
Hjælpemidler der må medbringes Alle skriftlige og alle elektroniske hjælpemidler, herunder internet
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Hvis antallet af eksaminander til omprøven tilsiger, at prøven mest hensigtsmæssigt kan afholdes som mundtlig prøve, vil sekretariatet give meddelelse om at omprøven afholdes som mundtlig prøve i stedet. Der vil i så fald være bi-eksaminator, medmindre prøven er ekstern.
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Fagbeskrivelse

Fagets formål er, at give de studerende et indgående kendskab til og på højeste internationale niveau forståelse for de grundlæggende principper og metoder i den internationale skatteret.

I mangle lande anvendes et globalindkomstprincip, hvorefter alle indtægter beskattes, uanset om indkomsten kommer fra hjemlandet eller udlandet. Når der ligeledes anvendes et territorialprincip, hvorefter aktiver som befinder sig i et land også skal beskattes i dette land, vil der ofte kunne opstå dobbeltbeskatningssituationer. Faget omhandler de grundlæggende principper for, hvorledes dobbeltbeskatningen opstår, og hvorledes den kan undgås og håndteres. I faget behandles hvilke skattesubjekter, som omfattes af international beskatning og hvilke indkomster, der skal henregnes til den skattepligtige indkomst, herunder hvordan dobbeltbeskatning kan undgås i relation til internationale transaktioner. I faget behandles OECD’s modeloverenskomst, som danner grundlag for hovedparten af de dobbeltbeskatningsoverenskomster, som Danmark har indgået med andre lande. Faget behandler hvorledes dobbeltbeskatningsoverenskomster skal fortolkes samt hvordan beskatningen skal fordeles mellem landene, herunder hvorledes der kan lempes i skattebetalingen, når en indkomst bliver dobbeltbeskattet.  Samtidig behandles i faget den særlige betydning, som den EU‐retlige regulering får for den skattemæssige behandling af indtægter og udgifter i Danmark. På trods af, at EU-retten kun i meget begrænset omfang har reguleret de direkte skatter i de enkelte medlemsstater, er medlemsstaterne alligevel begrænset i deres beføjelser til national regulering. Endelig behandles hvorledes de sociale bidrag samt arbejdsmarkedsbidrag bliver påvirket af det forhold, at der er tale om en indkomst, som er omfattet af international beskatning. Faget omhandler problemstillinger, som er relevante for både fysiske personer og selskaber.

Faget træner de studerende i problemidentifikation, analyse og perspektivering ud fra en række forskellige retskilder.

 

 

Indhold

Faget indledes med at fastlægge den interne hjemmel til beskatning af en indkomst, da dette er en forudsætning for, at der kan komme til at foreligge internationale skattemæssige problemstillinger. Den interne hjemmel til beskatning vil sædvanligvis medføre, at der opstår en dobbeltbeskatningssituation, som skal løses ved internationale aftaler landene imellem. Alle internationale skatteretlige problemstillinger tager udgangspunkt i OECD’s modeloverenskomst, som behandles efter fastsættelsen af den interne hjemmel. I forbindelse med gennemgangen af modeloverenskomsten drøftes principperne og metodiske overvejelser i relation til fortolkningsbidrag til overenskomsten (Kommentaren mv.). Dernæst behandles, hvorledes beskatningsretten, i forhold til både intern hjemmel og hjemmel i dobbeltbeskatningsoverenskomsten, skal håndteres. Dobbeltbeskatningsoverenskomsten medfører, at et af landene skal lempe for dobbeltbeskatningen. Dette emne behandles derfor efter gennemgangen af dobbeltbeskatningsoverenskomsten. Til sidst behandles de yderligere konsekvenser for sociale bidrag og arbejdsmarkedsbidrag mv., som foranlediges af en dobbeltbeskatningssituation.

 

Sammenhæng og progression

International Skatteret indeholder de grundlæggende betingelser, som finder anvendelse i de situationer, hvor et skattesubjekt har globale indtægter, eller hvor et skattesubjekt er hjemmehørende i flere lande.

Faget er en overbygning på Selskabsbeskatning, Erhvervsbeskatning, Fordringer, gæld og ejendomme samt Aktier og finansielle kontrakter.

International skatteret er samtidig et fundament for fagene International selskabsskatteret og Transfer Pricing.

Undervisningsformer
Holdundervisning/​forelæsning i dagtimerne
Sidst opdateret den 20-08-2015