English   Danish

2021/2022  KAN-CCMAV1022U  International selskabsbeskatning i en digital økonomi — den globale skatteyder

English Title
International Corporate Taxation in The Digital Age — The Global Taxpayer

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Valgfag
Niveau Kandidat
Varighed Et semester
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Max. antal deltagere 80
Studienævn
Studienævnet for cand.merc.aud.
Kursusansvarlig
  • Kim Klarskov Jeppesen - Institut for Regnskab (RR)
Faglærer: Peder Reuther
Primære fagområder
  • Globalisering og international virksomhed/Globalisation and international business
  • Regnskabsvæsen og økonomistyring/Accounting
  • Skatteret/Tax law
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 04-02-2021

Relevante links

Læringsmål
* Forklare årsagerne til, at den gældende internationale skatteret (“legacy law") er utilstrækkelig til at nå internationale, politiske mål for en effektiv beskatning af digitalt opererende multinationale koncerner.

* Forklare det klassiske skatteretlige tilstedeværelsesbegreb og det nye tilstedeværelsesbegreb (det nye nexus), og redegøre for såvel de principielle som de praktiske forskelle.

* Redegøre overordnet for profitallokeringen på baggrund af armslængdeprincippet, herunder forklare det grundlæggende indhold af transfer pricing-disciplinens klassiske sammenlignelighedsanalyse, herunder redegøre for de af OECD anbefalede transfer pricing-metoder.

* Redegøre for profitallokeringen i medfør BEPS 2.0-systematikken, herunder forklare tilgangen ved omsætningssporing, fastlæggelse af skattebasen samt det såkaldte “Amount A”.

* Redegøre for risikoen for dobbeltbeskatning i et internationalt skatteretligt system, som indeholder parallelt gældende regelsæt for samme indkomstskabelse, og forklare hvordan dobbeltbeskatningsrisici kan håndteres, herunder bl.a. de nyligt introducerede mekanismer for konflikthåndtering.

* Redegøre for det såkaldte “Amount B”, herunder drage paralleller til eksisterende transfer pricing-metoder.

* Redegøre detaljeret for “the income inclusion rule” (IIR) og “the undertaxed payments rule” (UTPR) og overordnet redegøre for de øvrige elementer Pillar Two under BEPS 2.0.
Prøve/delprøver
International selskabsbeskatning i en digital økonomi - den globale skatteyder:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation, jf. også studieordningens regler om prøveformer.
Individuel eller gruppeprøve Gruppeopgave med mundtligt forsvar i grupper
Antal personer i gruppen 2-4
Omfang af skriftligt produkt Max. 10 sider
Ved 2 studerende maksimum 5 sider.
Ved 3-4 studerende maksimum 10 sider.
Opgavetype Synopsis
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
15 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og bi-eksaminator
Eksamensperiode Vinter
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Har den studerende deltaget i udarbejdelsen af og afleveret den skriftlige synopsis til den ordinære eksamen, men været syg ved den mundtlige prøve, afvikles sygeprøven på baggrund af genindlevering af den oprindelige rapport.

Hvis den studerende ikke har deltaget i udarbejdelsen af den skriftlige synopsis skal den studerende udarbejde en synopsis og deltage i den efterfølgende mundtlige prøve på basis af denne.

Er den studerende ikke-bestået efter den mundtlige prøve, Skal den studerende indlevere en ny synopsis og på den baggrund deltage i den mundtlige omprøve
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Allerede i 2013 konstaterede OECD i sin Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting (BEPS), at den digitale økonomi — eller rettere: digitaliseringen af økonomien — udfordrer den internationale skatteret. “The digital economy…”, fastslog rapporten “… is characterised by an unparalleled reliance on intangible assets, the massive use of data (notably personal data), the widespread adoption of multi-sided business models capturing value from externalities generated by free products, and the difficulty of determining the jurisdiction in which value creation occurs”.

 

Fra et internationalt skatteretligt perspektiv, herunder navnlig fra et transfer pricing-perspektiv, er udfordringen forbundet med højt integrerede værdikæder på tværs af landegrænser ikke ny. Det er netop en af transfer pricing-disciplinen opgaver at identificere værdiskabelseskilderne i en multinational koncerns værdikæde(r) mhp. at kunne allokere skattepligtig indkomst til de rette jurisdiktioner, og det har det været længe. Men digitaliseringen har gjort udfordringerne større. I visse sammenhænge har digitaliseringen afdækket, at de gældende regler er utilstrækkelige i den forstand, at de ikke er egnede til at opnå de politiske mål. 

 

OECD leder et projekt, som skal imødegå disse disse udfordringer ved at tilvejebringe et grundlag for regler, som kan håndtere digitaliseringen. Til eksempel er der i medfør af de eksisterende regler  ikke mulighed for, for et land, at indkomstbeskatte den værdiskabelse, som en multinational koncern høster fra landet, hvis koncernen ikke har en skatteretlig tilstedeværelse i landet gennem en juridisk enhed (fx et aktieselskab) eller et fast driftssted. Det har efterladt en række lande i en situation, hvor dets borgere og dets infrastruktur bidrager til værdiskabelse for en multinational koncern, men hvor landene pga. de eksisterende reglers design, ikke har mulighed for at beskatte værdiskabelsen.

 

Det oprindelige BEPS-projekt, som blev igangsat under opdrag af G20 og under ledelse af OECD, blev foreløbigt afsluttet med endelige rapporter i 2015. Projektets formål var generelt at imødegå de udfordringer, som globaliseringen medførte for skatterelige regler, som var udformet baseret på en 50-100 år gammel tænkning.

 

BEPS 2.0 bygger videre på det oprindelige BEPS-projekt, idet digitaliseringen har medført udfordringer, som går videre end “blot” globalisering. En digitalt opererende koncern behøver fx ikke en tilstedeværelse i klassisk forstand -- et datterselskab -- i et land, for at kunne operere i landet, herunder sikre indkomstskabelse. Det har medført at sådanne lande på den ene side mener sig berettiget til at beskatte indkomstskabelsen, men på den anden side må erkende ikke at have magt som de har agt (hjemmel), idet de gældende skatteretlige regler netop forudsætter en tilstedeværelse i klassisk forstand. BEPS 2.0 søger at imødegå de udfordringer.

 

Undervisningen vil med udgangspunkt i sammenstødet mellem internationale politiske mål og konkret skatteret skitsere en af vor tids største skattepolitiske problemstillinger. Efter at have redegjort for relevante dele af såvel den klassiske skatteret som transfer pricing-disciplinen, vil undervisningen i udpræget grad inddrage cases og eksempler fra praksis. Eftersom emnet er ganske nyt -- BEPS 2.0 er stadig under politisk diskussion -- vil undervisningsmaterialet i udpræget grad være dokumenter direkte fra OECD samt en række artikler.

 

Beskrivelse af undervisningsformer
Forelæsning, men der forventes aktiv deltagelse.
Feedback i undervisningen
Løbende.
Studenterarbejdstimer
Undervisning 30 timer
Forberedelse 90 timer
Eksamen 56 timer
Sidst opdateret den 04-02-2021