English   Danish

2021/2022  MA-MMFUV1005U  Byøkonomi og ejendomsinvesteringer

English Title
Urban economics and real estate investments

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 6 ECTS
Type Valgfag
Niveau Master
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Min. antal deltagere 10
Max. antal deltagere 30
Studienævn
Studienævnet for Master i forretningsudvikling
Kursusansvarlig
  • Ismir Mulalic - Økonomisk Institut (ECON)
Primære fagområder
  • Finansiering/Finance
  • Strategi/Strategy
  • Økonomi/Economics
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 18-01-2022

Relevante links

Læringsmål
  • Forstå centrale begreber inden for byøkonomi og være i stand til at diskutere og kritisk reflektere over deres praktiske anvendelighed relateret til ejendomsinvesteringer
  • Identificere hvilke data, der er relevante og nødvendige for at foretage en analyse af køb, salg eller udlejning af fast ejendom
  • Definere de nødvendige kvantitative værktøjer til at analysere byudvikling og ejendomsmarkedet
  • Forstå det strategiske potentiale af urbane processer som f.eks. urbanisering og gentrificering, og relatere det til ejendomsinvesteringer
  • Forstå boligprisindekser og forbedre din evne til at arbejde med ejendomsinvesteringer
  • Indsigt i ejendomsinvesteringer og deres karakteristika
Forudsætninger for at deltage i kurset
Kurset henvender sig til alle, der både ønsker en større forståelse af byøkonomi og de muligheder og udfordringer der er forbundet byudvikling, og som særligt ønsker at specialisere sig i ejendomsinvesteringer. Kurset er relevant for ledere, og mellemledere, der arbejder med byudvikling, boligmarkeder og regionalle politiker på forskellige niveauer. Kurset henvender sig også til specialister med interesse for ejendomsmarkeder og ejendomsinvesteringer. Endelig er kurset relevant for personer, der beskæftiger sig med rådgivning i forbindelse med ejendomsinvesteringer.
Prøve/delprøver
Byøkonomi og ejendomsinvesteringer:
Prøvens ECTS 6
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation, jf. også studieordningens regler om prøveformer.
Individuel eller gruppeprøve Individuel prøve
Omfang af skriftligt produkt Max. 5 sider
Opgavetype Synopsis
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
20 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og bi-eksaminator
Eksamensperiode Forår
Syge-/omprøve Skriftligt produkt udarbejdet hjemme
Omfang af skriftligt produkt: Max. 10 sider
Opgavetype: Opgavebesvarelse
Varighed: Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Udgangspunktet er en kort introduktion til byøkonomi. Fokus vil være på grundlæggende byøkonomisk analyse (en monocentrisk (Alonso-Muth-Mills) model) samt en bred gennemgang af de mest aktuelle emner relateret til ejendomsmarkedet både når det gælder køb, salg eller udlejning af fast ejendom, som f.eks. boligefterspørgsel, bosætningsmønstrer, ejendomspolitik (huslejekontrol og boligtilskudsprogrammer), og boligprisindekser (hedonisk prisanalyse). Dernæst behandles den ulige geografiske fordeling af bykvaliteter (f.eks. kulturfaciliteter, jobtilgængelighed, transport infrastruktur, uddannelsesinstitutioner og restauranter) og dens betydning for ejendomsmarkedet. Til sidst analyseres og diskuteres urbaniseringsprocessen gennem linsen af QLI (Quality of Life Inedex), som viser at højere indkomstniveau og høj koncentration af bykvaliteter i byer, kompenserer for højere boligomkostninger og negative urbane eksternaliteter som f.eks. forurening, støj og trængsel.

I investeringsdelen gives en indføring i værdiansættelse, herunder de enkelte komponenter i værdiansættelsen, såsom kapitalomkostninger og cash flow beregninger, vækstforudsætninger. Forskellige investeringsmodeller præsenteres og sammenlignes bl.a. DCF og IRR modellerne samt multiple modeller. Betydningen af følsomhedsanalyse inddrages mhp. at analysere effekten af forskellige value derivers ved ejendomsinvesteringer.

Ud over investeringsdelen behandles forskellige finansieringsmodeller. Desuden gives en indføring i grundlæggende porteføljeteori (risiko og forventet afkast). Desuden gives en indføring i REITs, som er børsnoterede fonde, der investerer i ejendomme.

Ud over en teoretisk tilgang til emnet, gives en i praktisk indføring i de vigtigste juridiske forhold, man skal være opmærksom på i forbindelse med ejendomsinvesteringer. Udlejning af erhvervsejendomme inddrages ligeledes.

Beskrivelse af undervisningsformer
Igennem kurset vil deltagerne blive præsenteret for en lang række teorier, værktøjer og metoder samt konkrete cases, der vil illustrere den kompleksitet, der er forbundet med at arbejde med ejendomsinvesteringer i praksis.
Feedback i undervisningen
Mulighed for feedback i undervisningen
Studenterarbejdstimer
Undervisning 32 timer
Forberedelse 132,5 timer
Eksamen (tilstedeværelse) 0,20 timer
Sidst opdateret den 18-01-2022