English   Danish

2022/2023  BA-BJURO1011U  Konkurrenceret

English Title
Competition Law

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed Et quarter
Starttidspunkt Andet quarter
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for HA/cand.merc. i erhvervsøkonomi og erhvervsjura, BSc
Kursusansvarlig
  • Christina D. Tvarnø - Department of Business Humanities and Law
Primære fagområder
  • Erhvervsjura/Business Law
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 28-06-2022

Relevante links

Læringsmål
Læringsmålet for konkurrenceret er opstillet i to aspekter, hvor A er læringsmålene for faget konkurrenceret, mens B er læringsmålene for det integrerede Konkurrence- og Markedsprojekt, som udprøver faget.
  • A:
  • Identificere og forklare grundlæggende begreber inde for faget i et klart og korrekt sprog. Udfinde, systematisere og anvende data, kilder og empiri.
  • Udvælge, formulere og diskutere eksempler der er tilstrækkelige komplekse til at demonstrere den studerendes forståelse for fagets juridiske problemstillinger i den markedsøkonomiske kontekst.
  • Identificere juridiske problemstillinger i konkrete eksempler og juridisk kunne argumentere for løsninger af problemstillingen som tager højde for efficiens og andre konkurrencerettlige værdier.
  • Reflektere kritisk over den samfundsmæssige betydning og begrundelse for en given retstilstand inden for konkurrenceretten.
  • Anvende og fortolke fagets retskilder ud fra juridisk metode
  • B:
  • Formulere et konkurrenceretsligt og industriøkonomisk problem, som kan styre og strukturere arbejdet med projektet og dens indhold.
  • Redegøre for de metoder, som anvendes til løsning af problemet. Udfinde, systematisere og anvende data, kilder og empiri.
  • Udvælge og anvende den eller de teorier, der bruges i forbindelse med problemformuleringen samt kunne argumentere for relevansen af den eller de anvendte teorier i forhold til problemformuleringen.
  • Analysere en problemstilling ud fra både et konkurrenceretligt- og et industriøkonomisk perspektiv.
  • Vurdere samfundsmæssige konsekvenser af virksomheders markedsadfærd og den konkurrenceretlige regulering heraf.
Prøve/delprøver
Konkurrence- og Markedsprojekt: Industriøkonomi og Konkurrenceret:
Prøvens ECTS 15
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation, jf. også studieordningens regler om prøveformer.
Individuel eller gruppeprøve Gruppeopgave med mundtligt forsvar i grupper
Antal personer i gruppen 3-5
Omfang af skriftligt produkt Max. 50 sider
Projektet skal skrives i grupper på 3-6 personer.
3 personer: max 40 normalsider.
4 personer: maks. 45 normalsider.
5 personer: maks. 50 normalsider sider.
6 personer: maks. 55 normalsidersider.
Se også manualen for projektet på CANVAS for detaljer omkring omfang og gruppestørrelse.Studienævnet fastsætter omfanget af vejledning.
Det er ikke muligt at aflægge Konkurrence- og Markedsprojekt som individuel prøve, med mindre der foreligger en dispensation fra studienævnet. Det kræver dispensation at skrive 2 personer. Dispensation søges hos studienævnet i god tid. Det er ikke individuel vejledning for grupper der har fået dispensation til at skrive 1-2 personer. Her gives fælles klyngevejledning. Man skal søge dispensation til at skrive alene eller 2 efter reglerne på my.cbs.dk. Hvis man har fået dispenstion til at skrive alene, er max sideantal 25 sider. Hvis man har fået dispensation til at skrive 2 må man skrive 35 sider.
Opgavetype Projektrapport
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
15 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og bi-eksaminator
Eksamensperiode Vinter
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Hvis projektet ikke er indleveret til den ordinære eksamen, skal den studerende indlevere et nyt projekt med et nyt tema til syge/omprøven. Det nye tema bestemmes af den fagansvarlige. Studerende der skal skrive projekt indenfor det nye tema har ret til (nye) vejledningstimer.Studerende der skal skrive projekt indenfor nyt tema skal rette henvendelse til exams@cbs.dk umiddelbart efter den ordinære prøve.
Hvis den ordinære prøve bedømmes med karakteren 00 eller -3 skal den studerende indlevere et omarbejdet projekt til syge/omprøven. Der tildeles 1 times yderligere vejledning til studerende, der er dumpet til den ordinære prøve.
Indlevering af et omarbejdet projektarbejde såvel som indlevering af et nyt projektarbejde tæller som fornyet deltagelse i den pågældende prøve.
Hvis en studerende er syg under hele eller store dele af projektforløbet, har vedkommende ret til at indlevere et projekt til bedømmelse snarest mulig efter den ordinære prøve, det vil normalt sige i samme eksamenstermin eller i umiddelbar forlængelse heraf. Hvis en studerende er syg på dagen for den mundtlig prøve, afholdes der en individuel mundtlig prøve snarest muligt efter den ordinære eksamen, det vil normalt sige i samme eksamenstermin eller i umiddelbar forlængelse heraf. Den ordinære eksamen afholdes på vanlig vis for de øvrige studerende.
Beskrivelse af eksamensforløbet

Der udarbejdes et samfundsvidenskabeligt projekt og dette indleveres ved fristens udløb. Herefter skal projektet forsvares mundtligt. Projektet omhandler dels "få styr på metoden", dels pensum til industriøkonomi og konkurrenceret og dels alle de kilder, data, litteratur og emperi, som er nødvendig for at udarbejde et videnskabeligt projekt. Eksamen er mundtlig i projektgruppen. Der indledes kort fra gruppens medlemmer max 3-5 minutter afhængig af gruppestørrelse, hvorefter der udspørges i projektets metode og analyser samt i pensum.

Kursets indhold, forløb og pædagogik

Hensigten er at bibringe de studerende konkurrencerettens grundlæggende fænomener (forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler, forbud mod misbrug af dominerende markedsstilling og fusionskontrol), samt at sætte de studerende i stand til at forstå og arbejde med simplere cases, data og problemstillinger her indenfor.

Faget gennemgår berøringsfladerne mellem virksomheden og markedet, hvorved også relationer til den offentlige sektor berøres. Den centrale juridiske del af faget udgøres således af konkurrencelovgivningen, som omfatter gennemgang af EU's konkurrenceregler og af den danske konkurrencelovgivning, belyst ved bl.a. domspraksis og administrativ praksis.
Der søges gennemført en undervisning, hvor de økonomiske og de juridiske dele af faget spiller sammen og bruges til den kritisk evaluering af virksomheders markedsadfærd, samt samfundsmæssige konsekvenser af konkurrenceretlig intervention.

Undervisningen i konkurrenceret er på engelsk, men pensum er på dansk og projektet skal skrives på dansk.

Beskrivelse af undervisningsformer
Undervisningsformen er forelæsninger og der er 2-3 workshops, som er integrerede (konkurrenceret og industriøkonomi).
Feedback i undervisningen
De 3 integrerede workshops er casebaserede og involverer betydelig studenterinvolvering samt dialog omkring løsningen af cases.

Der gives feedback I forhold til casefremlæggelse
Der er indbygget peer feedback I casearbejdet
Der gives mundtlig feedback I undervisningen I forhold til øvelser mv
Der gives feedback på det skriftlige projekt til eksamen særligt i forbindelse med samfundsvidenskabelig metode som led i forberedelsen til næste tværfaglige projekt
Studenterarbejdstimer
Forelæsninger 20 timer
Øvelser 10 timer
Forberedelse og projekt 170 timer
Eksamensforberedelse 6 timer
Foreløbig litteratur

Pensum er vejledende:

 

Det vil være Christian Bergquist, Konkurrenceretten, 2019, DJØF, eller lignende. Se nærmere i læseplanen på canvas før fagets begyndelse. Der kan komme ændringer.

Sidst opdateret den 28-06-2022