English   Danish

2023/2024  BA-BEBUO1024U  Danmark i et komparativt perspektiv: politisk økonomi og videnskabsteori

English Title
Denmark in Comparative Perspective: Political Economy and Theory of Science

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 15 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for HA i europæisk business
Kursusansvarlig
  • Jacob Hasselbalch - Institut for Organisation (IOA)
  • Rune Møller Stahl - Institut for Ledelse, Samfund og Kommunikation (MSC)
Primære fagområder
  • International politisk økonomi/International political economy
  • Metode og videnskabsteori/Methodology and philosophy of science
  • Politologi/Political Science
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 12-09-2023

Relevante links

Læringsmål
  • Redegøre for og sammenligne teorier om politisk økonomi, samt anvende disse teorier i en empirisk analyse, der sætter Danmark i komparativt lys overfor andre udviklede landes politisk-økonomiske systemer.
  • Forstå og sammenligne centrale videnskabsteoretiske positioner og begreber i relation til samfundsvidenskaberne, samt diskutere deres anvendelighed til besvarelse af en konkret problemformulering.
  • Præsentere en velargumenteret og teoretisk velfunderet analyse af en problemstilling med relevans for fagets tematik, og herunder reflektere kritisk over forskellige teorier og metoder, samt begrunde deres relevans i relation til samfundsvidenskabelige problemstillinger.
Prøve/delprøver
Danmark i et komparativt perspektiv: Politisk økonomi og videnskabsteori:
Prøvens ECTS 15
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation, jf. også studieordningens regler om prøveformer.
Individuel eller gruppeprøve Gruppeopgave med mundtligt forsvar i grupper
Antal personer i gruppen 3-5
Omfang af skriftligt produkt Max. 20 sider
Gruppeeksammen (inkl. votering):
1 studerende = 20 minutter
2 studerende = 30 minutter
3+ studerende = 45 minutter
Opgavetype Projektrapport
Udlevering af opgave Opgaven udleveres via Digital eksamen (DE), når prøven starter
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
15 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og bi-eksaminator
Eksamensperiode Sommer
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Har den studerende deltaget i udarbejdelsen af det skriftlige eksamensprojekt til den ordinære eksamen, men været syg ved den mundtlige prøve afvikles sygeprøven på baggrund af en genindlevering af det oprindelige indleverede eksamensprojekt.

Hvis den studerende ikke har deltaget i udarbejdelsen af det skriftlige eksamensprojekt på grund af sygdom kan den studerende deltage i den mundtlige sygeprøve, hvis vedkommende inden for en nærmere fastsat frist indleverer et individuelt udarbejdet eksamensprojekt.

Har den studerende deltaget i udarbejdelsen af det skriftlige eksamensprojekt til den ordinære eksamen, men har ikke bestået ved den mundtlige prøve afvikles omprøven normalt på baggrund af en genindlevering af det oprindelige eksamensprojekt. Den studerende kan dog vælge inden for en nærmere fastsat frist i stedet at indlevere et nyt individuelt udarbejdet eksamensprojekt.
Beskrivelse af eksamensforløbet

De studerende skal i grupper skrive et projekt på 20 sider. Projektet tager udgangspunkt i skiftende temaer fra år til år, men det forventes at de studerende inddrager relevant teori, videnskabsteori, og metodiske overvejelser fra faget. 

 

Projektet kan skrives på dansk eller engelsk. Mundtligt forsvar foregår på det valgte sprog.

 

I prøven "Danmark i et komparativt perspektiv: politisk økonomi og videnskabsteori" skal den studerende for at opnå karakteren 12, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde de læringsmål som er beskrevet ovenfor.

 

Det mundtlige forsvar foregår i grupper, men der gives individuelle karakterer. Karaktererne afspejler helhedsindtrykket af det skrevne projekt samt hvert enkeltes præstation i den mundtlige eksamen.

Kursets indhold, forløb og pædagogik

I dette kursus sættes der med afsæt i forskningsfeltet komparativ/international politisk økonomi fokus på Danmarks politiske økonomi. Dette sker både via synkrone og diakrone sammenligninger, det vil sige sammenligninger med andre lande samt sammenligninger over tid. Samlet set søger kurset at styrke de studerendes evne til analytisk tænkning og kritisk refleksion over de institutioner, der danner den samfundsmæssige ramme for virksomheder og markedsøkonomien. Som en del af undervisningen vil den studerende blive introduceret for videnskabsteoretiske og metodologiske teorier og problemstillinger, som knytter sig til samfundsvidenskabelige undersøgelser.

 

Kurset sætter fokus på Danmarks generelle politiske økonomi, herunder hvordan den adskiller sig fra og ligner andre højtudviklede landes politiske økonomier. I den forbindelse introduceres toneangivende teorier inden for komparativ og international politisk økonomi, herunder “Varieties of Capitalism“-tilgangen, vækstmodeller, samt konstruktivistisk og kritisk politisk økonomi. Der sættes blandt andet fokus på, hvordan dansk kapitalisme og det danske velfærdssamfund generelt har udviklet sig over tid og indenfor specifikke politikområder. Kurset kigger også fremad og beskæftiger sig indgående med nogle af de største udfordringer, som truer vores samfund i fremtiden: for eksempel, klima og miljøkriserne og stigende ulighed.  

At foretage gode og velbegrundede samfundsvidenskabelige analyser af Danmarks politiske økonomi forudsætter indsamling af relevant data, metoder til at bearbejde data på en systematisk og velfunderet måde, samt kritisk stillingtagen til denne videns brugbarhed og begrænsninger i relation til konkrete problemstillinger.  Vidensindamling- og bearbejdning kræver med andre ord en forståelse af grundlæggende videnskabsteoretiske problemstillinger - hvad eksisterer, hvordan opnår vi viden, kan vi opnå objektiv viden, osv. - og hvordan disse udspiller sig i relation til samfundsvidenskabelig metode.

 

Derfor sigter kurset også efter at give den studerende indsigt i de vigtigste videnskabsteoretiske debatter og positioner i samfundsvidenskaben, at forstå disse positioners relevans i lyset af centrale kvantitative og kvalitative samfundsvidenskabelige metoder, samt at anvende de præsenterede videnskabsteoretiske positioner til analyse af samfundsvidenskabelige problemstillinger.

 

Set i sin helhed søger kurset således øge den studerendes indsigt og kendskab til Danmarks politiske økonomi set i forhold til andre stater, samt styrke den studerendes evne til analytisk beslutningstagning såvel som kritisk refleksion over den viden, der produceres og præsenteres af samfundsmæssige aktører.

Beskrivelse af undervisningsformer
Kurset veksler mellem forelæsninger og seminarer. Forelæsningerne introducerer og reflekterer over pensum, mens seminarerne gør det muligt for de studerende at bearbejde stoffet mere aktivt i mindre grupper og med tæt kobling til deres hold og holdundervisere. Der tilbydes vejledning til hver gruppe i forbindelse med formulering af eksamensprojektet.
Feedback i undervisningen
Der afgives løbende feedback fra holdundervisere og fra holdkammerater i seminarerne. Der tilbydes også vejledning på projektrapporten fra underviserne efter eksamenstemaerne frigives.
Studenterarbejdstimer
Forberedelse til undervisning 160 timer
Undervisning: Forelæsning 54 timer
Undervisning: Seminar 26 timer
Vejledning (per gruppe) 0,5 timer
Forberedelse til eksamen 80 timer
Yderligere oplysninger

Faget kører første gang i Foråret 2024

Sidst opdateret den 12-09-2023