English   Danish

2025/2026  BA-BINTO2056U  IT-forandringsledelse

English Title
IT Change Management

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed Et semester
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for professioner
Kursusansvarlig
  • Kim Normann Andersen - Institut for Digitalisering (DIGI)
Primære fagområder
  • Informationsteknologi/Information technology
  • Ledelse/Management
  • Organisation/Organisation
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 04-06-2025

Relevante links

Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
  • Identificere og beskrive centrale begreber inden for ledelse og organisering af informationssystemer
  • Anvende begreber, modeller og teorier på problemstillinger relateret til viden, forandring og innovation
  • Sammenstille forskellige tilgange til ledelse og organisering af informationssystemer
  • Diskutere og reflektere over anvendeligheden af teori fra kurset i forhold til praktiske problemstillinger
Forudsætninger for at deltage i kurset
Kurset indgår i organisationsblokken på uddannelsen, hvor der på tidligere semestre er gennemført fagene "Organisation" og "IT Projektledelse". Pensum og læringsmål i disse fag antages derfor at være opfyldt for at kunne deltage aktivt i ITF.
Forudsætninger for indstilling til prøven (aktiviteter i undervisningsperioden)
Antal obligatoriske aktiviteter der skal godkendes (se § 13 i studieordningen): 5
Obligatoriske hjemmeopgaver
Øvelsesafviklingen på ITF er organiseret på den måde, at alle studerende bliver inddelt i grupper. Øvelsesafviklingen for den enkelte studerende og for grupperne består af 4 præsentationer og 4 opponeringer (i alt 8 øvelsesgange/​godkendelsesaktiviteter). De(n) studerende skal have godkendt mindst 5 af disse, for at kunne blive indstillet til eksamen. Ved øvelsesgangene/​godkendelsesaktiviteterne skal de studerende medbringe deres studiekort. Der vil ikke blive givet flere forsøg inden den ordinære eksamen.

Såfremt en studerende har været forhindret i at deltage i mindst 5 af de obligatoriske godkendelsesaktiviteter som følge af dokumenteret sygdom, eller hvis en studerende ikke har fået godkendt mindst 5 af de obligatoriske godkendelsesaktiviteter på trods af, at den studerende har gjort et reelt forsøg herpå, vil der blive stillet en ekstra-opgave inden SYGE-/OMPRØVEN, som skal besvares og godkendes for at den studerende kan blive indstillet til syge-/omprøven. Ekstra-opgaven er en 24-timers individuel hjemmeopgave i fagets pensum, hvor det forventede afleverede sidetal er 20 – 25 sider.
Prøve/delprøver
IT-forandringsledelse:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Skriftlig stedprøve på CBS' computere
Individuel eller gruppeprøve Individuel prøve
Opgavetype Opgavebesvarelse
Varighed 4 timer
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Vinter
Hjælpemidler Uden hjælpemidler
Bemærk dog at ved alle skriftlige stedprøver har den studerende adgang til IT-basispakken (Microsoft Office365 (minus Excel), dokumentkamera og papir, 7-zip file manager, Adobe Reader DC, PDF24, Texlive, VLC player, Windows Media Player – OBS lyd er ikke tilladt, og den studerende må medbringe simple skrive- og tegneredskaber (ikke-digitale). BEMÆRK: Det er ikke tilladt at kommunikere med andre under prøven.
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Antallet af eksaminander kan tilsige, at omprøven mest hensigtsmæssigt afholdes som en mundtlig prøve. Sekretariatet vil meddele, hvis prøven i stedet afholdes som mundtlig prøve med deltagelse af bi-eksaminator eller censor.
Der vil blive stillet en ny opgave. Eventuel besvarelse fra den ordinære prøve vil ikke kunne genafleveres
Beskrivelse af eksamensforløbet

Den stillede opgave tager udgangspunkt i hele pensum samt i de i timerne gennemgåede cases og opgaver.

 

Kursets indhold, forløb og pædagogik

Virksomheder befinder sig i dag i en dynamisk verden hvor markeder globaliseres og konkurrencen intensiveres i et stadigt stigende tempo. Virtualisering, digitalisering og specialisering skaber nye muligheder og udfordringer for at tilrettelægge arbejdet mere produktivt.

 

Dette stiller krav til ledelsen og organiseringen af informationssystemer, herunder udvælgelse, tilegnelse og udnyttelse af IT-værktøjer og -platforme. Med udgangspunkt i innovations-, forandrings- og vidensledelse beskæftiger dette fag sig med teorier, modeller og begreber til at håndtere disse udfordringer.
 
Innovationsledelse: Nytænkning af produkter, services, organisations- og produktionsformer stiller krav til virksomhedernes innovationsevne. På faget vil de studerende arbejde med forskellige innovationsforståelser og -modeller som kan understøtte ledelsen og organiseringen af innovationsprocesser.
 
Forandringsledelse: Faget sætter fokus på forandringsledelse med henblik på at give de studerende en forståelse for hvilke muligheder, udfordringer og konsekvenser indførelse af ny teknologi skaber i organisationer.
 
Vidensledelse: Kompleks viden og avancerede teknologier udgør vigtige elementer i forretningsgrundlaget for et stigende antal virksomheder. Med emnet vidensledelse, retter faget opmærksomheden mod ledelsesmæssige udfordringer i relation til vidensintensive virksomheder.

Forskningsbaseret undervisning
CBS’ uddannelser og undervisning er forskningsbaseret. På dette fag indgår følgende typer af forskningsbaseret viden og forskningslignende aktiviteter:
Forskningsbaseret viden
  • Klassisk og grundlæggende teori
Forskningslignende aktiviteter
  • Diskussion, kritisk refleksion, modelarbejde
Beskrivelse af undervisningsformer
Undervisningen foregår som en blanding af fysiske storholdsforelæsninger, quizzer, diskussioner og øvelser.

De studerende vil også blive bedt om at forberede mindre opgaver og præsentationer undervejs på kurset.

Undervisningen er bygget op omkring forelæsninger, der vil blive gennemført som lærerstyret dialog afstedkommende automatisk, mundtlig feedback til de studerende gennem de opståede diskussioner. Det forventes, at de studerende deltager aktivt. Forelæsningerne vil dække de væsentligste emner i pensum og blive understøttet af et antal cases for at illustrere samt perspektivere teorien.

Som supplement til forelæsningerne lægges der op til løsningen af et antal øvelsesopgaver/​​cases. Der er ialt 10 x 2 øvelsesgange, hvor den første gang er generel introduktion til øvelsesgangene og gruppeinddeling. Den sidste kursusgang er opsamling og eksamenstræning. Der er således 8 egentlige øvelsesgange, der knytter direkte an til pensum.

Formålet med øvelserne er at diskutere samt anvende pensum. De studerende vil herigennem blive trænet i dels at analysere konkrete beslutningssituationer, dels i at opbygge analysetilgange samtidig med at evnen til at vurdere teoriers forudsætninger og anvendelighed skærpes. Opgaver og cases indgår som pensum til eksamen.

Der anvendes AI-værktøjer i forbindelse med undervisningen for belyse ændrede betingelser for videndeling og forandringsledelse, men det er ikke muligt at tilgå eller bruge AI-værktøjer ifm. eksamen.
Feedback i undervisningen
Der gives feedback til de studerende i form af følgende aktiviteter:

- Forelæsninger og øvelser hvor underviser og studerende indgår i en dialog om det teoretiske udgangspunkt i praksis

- Online quizzer

- Office hours (se tidsplan på Canvas)


Studenterarbejdstimer
Forelæsninger 30 timer
Forberedelse til forelæsninger 74 timer
Øvelser (10 x 2 timer) 20 timer
Forberedelse til og opfølgning på øvelser 40 timer
Eksamensforberedelse 38 timer
Eksamen 4 timer
Ialt 206 timer
Foreløbig litteratur

De studerende kan finde den endelige litteraturliste på Canvas senest en måned inden semesteret starter.

Artikler o.l. vil være tilgængeligt via links i Canvas.  Det må dog forventes at skulle anskaffe bøger til faget.

 

Sidst opdateret den 04-06-2025