English   Danish

2012/2013  BA-HAF_PRO2GL  2. års projekt: Organisation og ledelse & Kvalitative Metoder

English Title
2nd Year Project - Organization and Management & Qualitative Methods

Kursusinformation

Sprog Dansk
Prøve-ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed To semestre
Placering 2. års projekt og Kvalitativ metode: forår 2013
Organisation og ledelse: efterår 2012
Tidspunkt Se skemaet på e-Campus
Studienævn
Studienævnet for HA/cand.merc. i erhvervsøkonomi og filosofi, BSc
Kursusansvarlig
  • 2.års projekt og Kvalitativ metode
    Birgitte Gorm Hansen - Institut for Ledelse, Politik og Filosofi
  • Organisation og ledelse
    Malene Trock Hempler - Institut for Ledelse, Politik og Filosofi
Fagområde/Category
  • Filosofi og videnskabsteori/Philosophy and philosophy of science
  • Organisation/Organization
  • Metodelære/Methodology
Sidst opdateret den 18-10-2012
Læringsmål
Læringsmål for faget Organisation og ledelse:
Efter at have fulgt faget forventes den studerende at kunne:
• foretage en fagligt kvalificeret organisationsanalyse med udgangspunkt i pensum, en konkret case og et sæt af spørgsmål, der knytter sig hertil
• inddrage og redegøre for relevante teorier, begreber og perspektiver fra pensum og vise deres muligheder og begrænsninger
• forbinde organisationsforståelse og ledelse med udviklinger inden for moderne filosofi og kritisk tænkning

Læringsmål for faget Kvalitative Metoder
Efter at have fulgt faget forventes den studerende at kunne:
• Redegøre for det overordnede syn på vidensproduktion som kendetegner kvalitativ forskning
• Planlægge og gennemføre en mindre empirisk undersøgelse herunder:
• Foretage et kvalificeret metodevalg med udgangspunkt i pensum og i relation til et konkret forskningsspørgsmål
• Argumentere for valg (og fravalg) af metoder samt opstilling af undersøgelsesdesign ud fra pensum.
• Reflektere kritisk over konsekvenserne af metodevalget og dets betydning for de konklusioner der kan drages af undersøgelsen
• Foretage en analyse af kvalitativt datamateriale, det vil sige at der argumenteres for konklusioner med udgangspunkt i en fremstilling af empirien.


Læringsmål for det integrerede gruppeprojekt på 2. år:
  • Redegøre for hvordan forskningsspørgsmålet udspringer af faget 'Organisation og Ledelse'
  • Arbejde problemorienteret, dvs. kunne formulere et relevant problem og dertil knyttede forskningsspørgsmål og angive et projekts erkendelsesinteresse.
  • Opstille et forskningsdesign der er relevant for forskningsspørgsmålet, herunder at foretage et kvalificeret valg af metode(r) til undersøgelsen.
  • Planlæge og gennemføre en empirisk undersøgelse som besvarer forskningsspørgsmålet gennem brug af en eller flere af de kvalitative metoder som er gennemgået på faget "kvalitative Metoder"
  • Med udgangspunkt i pensum for faget Kvalitative metoder argumentere for de valgte metoders styrker, svagheder og relevans for forskningsspørgsmålet (herunder skal der også kort redegøres for fravalg af de metoder som ikke viste sig relevante for opgaven).
  • Reflektere over konsekvenserne af metodevalget, designet og den praktiske tilrettelæggelse af adgangsforhandling, dataindsamling og analyse af materialet. Hvordan har disse faktorer påvirket opgavens resultater og konklusioner?
  • Udvælge relevante teorier med udgangspunkt i det valgte problem og forskningsspørgsmål
  • Vurdere fordele og begrænsningerne af de teorier projektet gør brug af
  • Beskrive og vurdere forbindelserne mellem de forskellige elementer i projektet: forskningsproblematik, teorier, analyse og konklusion
  • Producere en analyse af de kvalitative data, det vil sige at argumenter og konklusioner fremsættes med udgangspunkt i en fremstilling af data og en analyse af data i relation til de valgte teorier.
  • Vurdere styrker og begrænsninger af de analyser projektet foretager samt fordele og begrænsninger ved den valgte teori i relation til opgavens analyse
  • Beskrive og vurdere forbindelserne mellem de forskellige elementer i projektet: forskningsproblematik, teorier, data, analyse og konklusion
Eksamen
Prøven i faget består af to delprøver:
Organisation og Ledelse:
Vægtning 30%
Prøveform Skriftlig hjemmeopgave
Karakterskala 7-trins-skala
Censur Ingen censor
Eksamensperiode December/januar
Hjælpemidler Med alle skriftlige og alle elektroniske hjælpemidler
Varighed 72 timer
Aflevering og efterfølgende godkendelse af obligatorisk godkendelses opgave der bedømmes godkendt/ikke godkendt af en eksaminator.

En individuel, skriftlig 72-timers opgave på maks. 10 normalsider. 

2. års projekt (kvalitative metoder):
Vægtning 70%
Prøveform Mundtligt med skriftligt forlæg
Karakterskala 7-trins-skala
Censur Bi-eksaminator
Eksamensperiode Maj/juni
Hjælpemidler Med alle skriftlige hjælpemidler
Varighed 20 minutter

2. års projekt: Det integrerede gruppeprojekt udarbejdes med udgangspunkt i Organisation og Ledelse samt faget kvalitative metoder. Til grund for dets problemformulering skal altså ligge begreber og litteratur fra begge fag. Projektet udarbejdes i grupper à 4-6 studerende i løbet af 10 uger og skal have følgende omfang: 6 studerende: maks. 60 sider (ekskl. bilag) 5 studerende: maks. 50 sider (ekskl. bilag) 4 studerende: maks. 40 sider (ekskl. bilag) (1 studerende: maks. 20 sider (ekskl. bilag)) Indenfor rammerne af det udarbejdede projekt afholdes der en individuel mundtlig 20-minutters eksamination uden forberedelse. Skriftlige hjælpemidler må medbringes. Ved bedømmelsen indgår endvidere den studerendes stave- og formuleringsevne i bedømmelsesgrundlaget. Bedømmelsen er et udtryk for en helhedsvurdering af det faglige indhold samt stave- og formuleringsevne, i det dog det faglige indhold vægter tungest. 
Syge-/omprøve: Hvis man ikke består den ordinære eksamen, går man til individuel omeksamen med udgangspunkt i det ved ordinær eksamen foreliggende projekt samt et tillæg til projektet udarbejdet efter bedømmernes anvisninger. Hvis man pga. sygdom ikke kan deltage i ordinær eksamen, går man til individuel mundtlig sygeeksamen med udgangspunkt i det ved ordinær eksamen foreliggende projekt. Hvis der pga. sygdom ikke er afleveret et projekt ved den ordinære eksamen, afleveres et projekt til sygeprøven
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Organisation og ledelse:

Formålet med faget er at bibringe de studerende en grundlæggende teoretisk forståelse for organisation og ledelse, samt at få indsigt i konkrete, organisatoriske problemfelter og hvordan disse relaterer sig til uddannelsens filosofiske profil.

Fagets centrale pointe er, at fænomener som organisation og ledelse ikke er givne størrelser, men tager sig forskelligt ud alt efter hvordan de anskues teoretisk. I fagets første modul præsenteres og diskuteres teoretiske perspektiver, der fokuserer på organisation som struktur, proces og kultur, og der følges op med forelæsninger om bureaukrati og identitet. Med disse forskellige perspektiver lægges grunden for en differentieret og dynamisk forståelse af præmisserne for at organisere og udøve ledelse, og der skabes muligheder for at forstå det komplekse samspil mellem organisation og individ.

I fagets andet modul fokuseres der på forskellige kritiske og filosofiske perspektiver på ledelse og de organisatoriske betingelser for ledelse. Udover en forelæsning der beskæftiger sig mere generelt med fænomenet ledelse, indeholder modulet forelæsninger om critical management studies og organisations- og ledelsesfilosofi.


Kvalitativ metode:
Det overordnede formål med undervisningen er at give de studerende indsigt i basale kvalitative undersøgelsesmetoder således at de selvstændigt kan udvælge og praktisk gennemføre en kvalitativ undersøgelse. Faget har også til formål at sikre at de studerende kan reflektere kritisk over konsekvenserne af deres metodevalg og forskningsdesign. Undervisningen er tilrettelagt som et forløb der følger de studerende i arbejdet med 2. års projektet og inddrager de studerendes projekter når det er praktisk muligt. Fagets udprøves ved at de studerende i deres 2. årsprojekt gennemfører deres egen empiriske undersøgelse ved brug af de metoder de lærer at anvende i faget. De studerende forventes at integrere de metodemæssige og analytiske færdigheder de tilegner sig i løbet af kurset i deres empiriske arbejde med projektet. Ydermere forventes fagets pensum inddraget i de studerendes begrundelse af metodevalg samt deres refleksioner over dette.
 
I undervisningen vil de studerende blive introduceret for den kvalitative metodologi på et overordnet plan, få egen erfaring med konkrete undersøgelsesmetoder gennem praktiske øvelser/workshop, samt reflektere over konsekvenser af kvalitativ vidensproduktion. En væsentlig pointe i undervisningen er forståelsen af kvalitative undersøgelser som såvel et håndværk, der kræver praktiske færdigheder og en særlig form for vidensproduktion der har specifikke konsekvenser for den viden der bliver produceret og for de(t) undersøgte.
Faget er tilrettelagt så det følger udarbejdelsen af 2. årsprojektet. Godkendelse af problemformulering er lagt ind i faget og deadline for opstilling af forskningsdesign, valg af case samt metodevalg er tænkt ind i undervisningsforløbet. De studerendes projekter og metodeovervejelser inddrages løbende i undervisningen.
 
I faget vil følgende kvalitative undersøgelsesmetoder blive introduceret:
·           Det kvalitative forskningsinterview
·           Fokusgruppe interviewet
·           Deltagende observation
·           Dokument studiet
·           Visuelle metoder

Undervisningsformer
Organisation og ledelse:
Faget foregår primært som forelæsninger, hvor forelæseren introducerer teksterne og sammen med de studerende diskuterer og reflekterer over deres syn på organisation og ledelse. Der lægges i høj grad vægt på aktiv deltagelse, og de studerende forventes at bidrage aktivt til en konstruktiv dialogkultur på faget.

Kvalitativ metode:
Undervisningen omfatter 30 lektioner á 45 minutters varighed bestående af undervisning og workshops. Der vil især blive lagt vægt på praktiske øvelser og dialog, der giver mulighed for i fællesskab at afprøve og reflektere over forskellige forskningsmetoder samt over de praktiske udfordringer i og konsekvenser af disse.

Session 1 og 2): Den kvalitative metodologi: Introduktion til kvalitative undersøgelsesmetoder
Destuderende bliver introduceret til den vidensforståelse, der ligger bag kvalitative metoder. Problemformuleringer og overordnede designovervejelser samt valg af vejleder godkendes af fagets underviser efter disse to forelæsninger er afsluttet.

Session 3, 4, 5 og 6: Kvalitative metode som håndværk: Metodeworkshops.
Formålet med disse workshops er at give de studerende indblik i og erfaring med de konkrete redskaber og færdigheder, der anvendes i relation til interview, observation, dokumentstudier samt analyse af kvalitative data. Undervisningen vil afholdes som heldagsundervisning.Undervisning på workshops foregår i mindre hold, det vil sige at de studerende bliver delt op i to grupper og at hver workshop kører to gange.

Session 7: Visuelle metoder (forelæsning)
Session 8: Kvalitative undersøgelsesmetoder som intervention (forelæsning).
Session 9: spørgetime
Foreløbig litteratur

2. års projekt:

Det integrerede gruppeprojekt udarbejdes med udgangspunkt i faget Organisation og ledelse samt Kvalitativ metode. Til grund for dets problemformuleringskal altså ligge begreber og litteratur fra disse fag.
 

Organisation og ledelse:

Jacobsen, D.I. & Thorsvik, J. (2008): Hvordan organisationer fungerer?, 2. udgave. Gylling: Hans Reizels Forlag.

Derudover er pensum indeholdt i fagets kompendium.

Lektion 1: Introduktion

Argyris, C. (1991/2002): ”Teaching Smart People How to Learn”. Reflections, vol. 4(2): 4-15.

”Bogens overordnede perspektiv”. Kapitel 1 (s. 11-27) i Jacobsen & Thorsvik.

Kursorisk:

Jones, C. (2009): ”Philosophy in Organization Theory”? Working Paper. 1-54. (kursorisk)

Lektion 2: Struktur

”Organisationsstruktur”. Kapitel 3 (s. 57-108) i Jacobsen & Thorsvik.

Taylor, F.W. (1916): “Scientific Management”. I Bakka, J.F. & E. Fivelsdal (red.) (2002): Organisationsteoriens klassikere – Fra Taylor og Weber til Simon og Drucker (s. 23-30). Haslev: Handelshøjskolens Forlag.

Mintzberg, H. (1981): ”Den velsiddende organisation: Pasform eller modekonfektion?”. Harvard Børsennr. 1: 43-58.

Rothermel, R.C. (1993): ”Mann Gulch Fire: A Race That Couldn’t Be Won”. United States Department of Agriculture, Forest Service, Intermountain Research Station, General Technical Report INT-299.

Weick, K. (1993): “The Collapse of Sensemaking in Organizations: The Mann Gulch Disaster”. Administrative Science Quarterly, vol.38(4): 628-652.

Lektion 3: Proces

”Beslutningsprocesser i organisationer”. Kapitel 9 (s. 267-305) i Jacobsen & Thorsvik.

Tsoukas, H. & Chia, R.: (2002): “On Organizational Becoming: Rethinking Organizational Change”. Organizational Science, vol. 13(5): 567-582.

Maclean, N. (1992): Young Men and Fire (s. 39-75). Chicago: Chicago University Press.

Lektion 4: Kultur

“Organisationskultur”. Kapitel 4 (s. 109-143) i Jacobsen & Thorsvik.

Schein, E.H. (1994): Organisationskultur og ledelse, 2. udgave. Valmuen, 10-53

Kunda, G. (1992): “Culture and Organization”. I: Engineering Culture – Control and Commitment in a High-tech Corporation (s. 1-25): Temple University Press.

Useem, M. (1998): “Wagner Dodge Retreats in Mann Gulch”. Chapter 2 i: The Leadership Moment (s. 43-64). New York: Times Business/Random House.

Lektion 5: Bureaukrati

du Gay, P. (2007): Hyldest til bureaukratiet – Weber • Organisation • Etik (s. 10-29 + 98-125). Denmark: Hans Reitzels Forlag.

Lektion 6: Identitet

Albert, S.A. & Whetten, D.A. (1985): “Organizational Identity”. Research in Organizational Behavior, vol. 7: 263-295.

Weick, K. (1995): Sensemaking in Organizations (s. 17-62). Sage.

Lektion 7: Perspektiver på ledelse

”Ledelse i organisationer”. Kapitel 12 (s. 365-409) i Jacobsen & Thorsvik.

Andersen, F. (2006): ”Hvad er selvledelse?”. Kapitel 2 i: Selvledelse – selvet på arbejde (s. 43-58). Dansk Psykologisk Forlag.

Lektion 8: Critical Management Studies

Fournier, V. & Grey. C (2000): “At the critical moment: Conditions and prospects for critical management studies”. Human Relations, vol. 53(1): 7-32.

Böhm, S. & Spoelstra, S. (2004): “No Critique”. ephemera, vol. 4(2): 94-100.

Lektion 9: Organisations- og ledelsesfilosofi

Spoelstra, S. (2007): “What is a philosophy of organization”. In Jones, C. & R. ten Bos: Philosophy and Organization (s. 55-67). Routledge.

Kursorisk:

Jones, C. (2009): “Philosophy in Organization Theory?” CBS Working Paper. 1-54 (se også lektion 1)

Lektion 10: Afrunding og eksamen

Materiale udleveres.



Kvalitativ metode:
*Antaki, C, Billig, M, Edwards, D, Potter, J (2002): “Discourse Analysis means Doing Analysis: A critique of six analytic shortcomings”. Discourse analysis online,  http://extra.shu.ac.uk/daol/articles/v1/n1/a1/antaki2002002-paper.html= 16 s.
 
*Atkinson & Coffey (2004): “Analysing documentary realities” I: Silverman, D. (red.)  Qualitative Research. Theory, Method and Practice. London:Sage (s.56-75) = 19 s
 
* Bryman & Bell (2007): Kap. 16: “The Nature of Qualitative Research” Business Research Methods Oxford: Oxford University Press (s. 401-437) = 36 s.
 
* Bryman & Bell (2007) Kap.18: ”Interviewing in qualitative research” & Kap.19 ”Focus Groups” (s.471-528) = 56 s.
 
 
*Bjerg, O. (2006): Kap. 1:”De sociologiske metoders epistemologi” I: Ole Bjerg og Kaspar Villadsen (red) “Sociologiske metoder – fra teori til analyse i kvantitative og kvalitative studier” Frederiksberg: Forlaget samfundslitteratur (s. 11-28) = 18 s.
 
 
*Despret, V (2005): “Sheep Do Have opinions”. In: Latour, B. & Weibel, P. (Eds.): Making Things Public - Atmospheres of Democracy, Cambridge: MIT Press (s. 360-368) =8 s.
 
* Demant, Jacob (2006): Kap. 7: ”Fokusgruppen – spørgsmål til fænomener i nuet” I: Bjerg, O. & Villadsen, K. (red): “Sociologiske metoder – fra teori til analyse i kvantitative og kvalitative studier. Frederiksberg: Forlaget samfundslitteratur(s.131-151) = 20s.
 
*Emersen, R.M., R. Frezt & L. Shaw 1995: Kap. 1: ”Fieldnotes in Ethnographic Research” & Kap. 2: ”In the Field: Participating, Observing, and Jotting Notes. Writing Ethnographic Fieldnotes.Chicago:University of Chicago Press (s.1-16+17-38) = 38 s.
 
Gad, C.: ”Dokumenter i styringspraksis – om læsestrategier og tekster som etnografiske objekter”. STS encounters,Vol2 2010, p.1-19 = 18 s.
 
* Geertz, C. (1973): Kap. 1:“Thick description: Toward an Interpretive Theory of Culture”. The Interpretation of Cultures. New York: Basic Books (s. 3-30) = 27 s.
 
* Harper, D (2002) Talking About Pictures: A case for photo elicitation, Visual studies, vol 17, no.1: 13-23 = 10 sider
 
* Kostera, M (2003): Kapitel 3 ”Reseaerch Methods” (observation) i ”Organizational Ethnography – Methods and inspirations”. s. 120-143 = 23 s.
 
*Kostera,  M. (2006): Kap. 5. : “Writing up”. Organisational Ethnography – Methods and Inspiration”. Lund:Studentlitteratur (s. 195-247) =53 s.
 
* Kristensen, S. & Krogstrup, H.K. (1999): Kap. 5: ”Faser og Trin i deltagende observation”. Deltagende observation – en introduktion til en forskningsmetodik. København:Hans Reitzel
(s. 131-169) = 38 s.
 
 
* Kvale, S. (1994): Kap 5: ”Interviewundersøgelsens syv stadier” & Kap 7: ”Interviewsituationen”. Interview – en introduktion til det kvalitative forskningsinterview. København: Hans Reitzels Forlag (s. 89-147+129-43) = 43 s.
 
*Staunæs, D. & Søndergaard, D.M. (2005): Kap. 3: ”Interview i en Tangotid”. I Järvinen, M. & Mik-Meyer, N. (red.): Kvalitative metoder i et interaktionistisk perspektiv – interview, observationer og dokumenter. København:Hans Reitzels Forlag (s.49-72) = 22 s.
 
 
* Warren, S (2002): “Show me how it feels to work here: Using photography to research organizational aretethics”, Ephemera, vol 2 (3) 224-245 = 21 sider)
 
 
*Zeuderent, Teun (2002): ”Blurring the Center: On the Politics of Ethnography”.Scandinavian Journal of Information Systems, vol. 14, no. 2, (s.59-780) = 19 s.
 
Obligatorisk Pensum i alt: 449 sider
 
 
Supplerende litteratur:
Bramming, P, Gorm Hanszen, B, Olsen, K.G: ”Snaplog – en performativ forskningsteknologi eller hvad grævlingelorten fortæller om lærertrivsel” Tidsskrift for Arbejdsliv, Vol. 11, Nr. 4, 2009, s. 24-37. =13 sider
 
*Dahler-Larsen, P. (2005): “Dokumenter som objektiveret social virkelighed” I: Järvinen & Mik-Meyer (red.) Kvalitative metoder i et interaktionisktisk perspektiv. Interview, observationer og dokumenter. Kbh: Hans Reitzel (s. 235-254)= 19 s.
 
 
*Strauss, A. & Corbin, J. (1998): Kap 8:”Open coding”. Basics of Qualitative Research. California:Sage
(s. 101-121) = 20 s.
 


 

Sidst opdateret den 18-10-2012