2014/2015
DIP-D1FMV2015U Serviceøkonomi
English Title |
Serviceøkonomi |
|
Sprog |
Dansk |
Kursets ECTS |
5 ECTS |
Type |
Valgfag |
Niveau |
Diplom |
Varighed |
Et semester |
Placering |
Forår |
Tidspunkt |
Skemaet bliver offentliggjort på
calendar.cbs.dk |
Studienævn |
Studienævnet for HD (1. del)
|
Kursusansvarlig |
- Kjeld Tyllesen - Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi
(PEØ)
|
Primære
fagområder |
- Økonomi, makroøkonomi og erhvervsøkonomi/Economics, macro
economics and managerial economics
|
Sidst opdateret den
10-07-2014
|
Læringsmål |
Ved prøven skal den studerende med udgangspunkt i
fagets pensum:
- Demonstrere evne til at analysere erhvervsøkonomiske
problemstillinger i servicevirksomheder ved brug af
erhvervsøkonomiske teorier og modeller.
- Redegøre for servicevirksomheders komplekse problemstillinger i
relation til strukturering og styring af serviceleverancen og de
erhvervsøkonomiske problemstillinger dette afstedkommer.
- Demonstrere overblik og udvise generel indsigt i
servicevirksomheders konkurrence- og handlingsparametre og herunder
blandt andet styring af kvalitet og leverance.
- Anvende fagets teori og modeller på praktiske
erhvervsøkonomiske beslutningssituationer og problemstillinger i
servicevirksomheder.
|
Forudsætninger for at deltage i kurset |
Du skal have kendskab til faget Erhvervsøkonomi
for at kunne tilmelde dig undervisningen. Hvis ikke, skal man som
minimum være tilmeldt eksamen i Erhvervsøkonomi, før man kan
tilmeldes faget. |
Prøve/delprøver |
Serviceøkonomi:
|
Prøvens
ECTS |
5 |
Prøveform |
Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt
Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve,
at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven;
inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en
helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle
mundtlige præstation. |
Individuel eller gruppeprøve |
Individuel |
|
Eksamen tager sit udgangspunkt i en af den
studerende udarbejdet synops på max 5 normalsider og omfatter hele
fagets pensum. Der gives en samlet karakter på baggrund af både
synops og den mundtlige præstation |
Opgavetype |
Synopsis |
Varighed |
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og
tidspunkt.
30 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og
begrundelse |
Forberedelse |
Uden forberedelse |
Bedømmelsesform |
7-trins-skala |
Bedømmer(e) |
Eksaminator og bi-eksaminator |
Eksamensperiode |
Forårstermin |
Syge-/omprøve |
Samme prøveform som ved ordinær
prøve
|
|
Kursets indhold, forløb og pædagogik |
Valgfaget Serviceøkonomi bibringer den studerende et udvidet
erhvervsøkonomisk fundament for forståelse, analyse,
beslutningstagen, planlægning og udvikling indenfor
servicevirksomhed.
Faget bygger især videre på faget
Erhvervsøkonomi på HD 1. dels obligatoriske del gennem en udvidelse
af det teoretiske fundament og anvendelse heraf på
servicevirksomheder og sektorer.
Samtidig inddrages nært beslægtede og relevante temaer for
servicevirksomheder, for eksempel temaer fra marketing og
operations management, dog således, at erhvervsøkonomien udgør det
centrale teoretiske fundament og det gennemgående referencepunkt i
fagets indhold og opbygning.
De centrale temaer for faget Serviceøkonomi er:
• Servicebegrebet, servicekarakteristika, servicevirksomheden og
sektoren samt dens placering i samfundet
• Brug af erhvervsøkonomiske modeller og teorier på
servicevirksomheder samt de særlige problemstillinger
• Servicevirksomhedens konkurrenceparametre og
konkurrenceintensitet
• Strukturering og styring af serviceleverancen og herunder
servicepolitik og -strategier, kapacitetsplanlægning og værdikæder
• Servicemarketing, kundeorientering, servicekvalitet og
kvalitetsparametre, prissætning af serviceydelser og
elasticitetsbegreber
• Udvikling af servicestrategier, valg, implementering og
monitorering
|
Undervisningsformer |
Vekslen mellem storhold og holdundervisning med
dialog. |
Sidst opdateret den
10-07-2014