Læringsmål |
For at opnå karakteren 12 skal den
studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl,
opfylde følgende læringsmål: Ved prøven skal den studerende med
udgangspunkt i fagets pensum:
- Demonstrere evne til at analysere erhvervsøkonomiske
problemstillinger i servicevirksomheder ved brug af
erhvervsøkonomiske teorier og modeller.
- Redegøre for servicevirksomheders komplekse problemstillinger i
relation til strukturering og styring af serviceleverancen og de
erhvervsøkonomiske problemstillinger dette afstedkommer.
- Demonstrere overblik og udvise generel indsigt i
servicevirksomheders konkurrence- og handlingsparametre og herunder
blandt andet styring af kvalitet og leverance.
- Anvende fagets teori og modeller på praktiske
erhvervsøkonomiske beslutningssituationer og problemstillinger i
servicevirksomheder.
|
Forudsætninger for at deltage i
kurset |
Det anbefales, at du har kendskab til
det obligatoriske fag Erhvervsøkonomi for at få det fylde udbytte
af undervisningen. |
Prøve/delprøver |
Serviceøkonomi:
|
Prøvens ECTS |
5 |
Prøveform |
Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt
Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve,
at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven;
inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en
helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle
mundtlige præstation. |
Individuel eller gruppeprøve |
Individuel |
|
Eksamen tager sit udgangspunkt i en af den
studerende udarbejdet synops på max 5 normalsider og omfatter hele
fagets pensum. Der gives en samlet karakter på baggrund af både
synops og den mundtlige præstation |
Opgavetype |
Synopsis |
Varighed |
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og
tidspunkt.
30 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og
begrundelse |
Forberedelse |
Uden forberedelse |
Bedømmelsesform |
7-trins-skala |
Bedømmer(e) |
Eksaminator og bi-eksaminator |
Eksamensperiode |
Forår |
Syge-/omprøve |
Samme prøveform som ved ordinær
prøve
|
|
Kursets indhold, forløb og
pædagogik |
Valgfaget Serviceøkonomi bibringer den studerende et udvidet
erhvervsøkonomisk fundament for forståelse, analyse,
beslutningstagen, planlægning og udvikling indenfor
servicevirksomhed.
Faget bygger især videre på faget
Erhvervsøkonomi på HD 1. dels obligatoriske del gennem en udvidelse
af det teoretiske fundament og anvendelse heraf på
servicevirksomheder og sektorer.
Samtidig inddrages nært beslægtede og relevante temaer for
servicevirksomheder, for eksempel temaer fra marketing og
operations management, dog således, at erhvervsøkonomien udgør det
centrale teoretiske fundament og det gennemgående referencepunkt i
fagets indhold og opbygning.
De centrale temaer for faget Serviceøkonomi er:
• Servicebegrebet, servicekarakteristika, servicevirksomheden og
sektoren samt dens placering i samfundet
• Brug af erhvervsøkonomiske modeller og teorier på
servicevirksomheder samt de særlige problemstillinger
• Servicevirksomhedens konkurrenceparametre og
konkurrenceintensitet
• Strukturering og styring af serviceleverancen og herunder
servicepolitik og -strategier, kapacitetsplanlægning og værdikæder
• Servicemarketing, kundeorientering, servicekvalitet og
kvalitetsparametre, prissætning af serviceydelser og
elasticitetsbegreber
• Udvikling af servicestrategier, valg, implementering og
monitorering
|
Undervisningsformer |
Vekslen mellem storhold og
holdundervisning med dialog. |
Foreløbig litteratur |
Johnston, Clark, Shulver; Service Operations Management,
Improving Service Delivery, 4rd edition. FT Prentice
Hall (Pearson Education), 2012, ISBN
978-0-273-74048-3: Kapitel 1 – 11,
14, 15 og 17.
Christian Grönroos: "Service Management and
Marketing", 3rd edition, Wiley:
a.: "The Dynamics of Expectations", p.99-102
b.: "Quality Management in Services",
p.111- 134
c.: "Conclusions: Managing Services and
Relationships", p.453-469
|