English   Danish

2016/2017  DIP-DREGV1035U  Økonomistyring i politisk styrede organisationer

English Title
Management Accounting in Political Organisations

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 5 ECTS
Type Valgfag
Niveau Diplom
Varighed Et quarter
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Max. antal deltagere 40
Studienævn
Studienævnet for HD (REØ)
Kursusansvarlig
  • Peter Skærbæk - Institut for Regnskab og Revision (RR)
  • Tim Neerup Themsen - Institut for Regnskab og Revision (RR)
Studieadministrator:
Pia Clasen
Mail: pc.acc@cbs.dk
Primære fagområder
  • Organisation/Organization
  • Regnskabsvæsen og økonomistyring/Accounting
  • Strategi/Strategy
Sidst opdateret den 08-04-2016
Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
  • Identificere teorier og modeller fra pensum der er relevant til at belyse praktiske økonomistyringsmæssige udfordringer (herunder eksamenscasen)
  • Analysere praktiske økonomistyringsmæssige udfordringer ved brug af faget teorier og modeller (herunder eksamenscasen mere specifikt)
  • Reflektere over fagets teorier og modeller både i forhold til praktiske forhold samt fagets indhold generelt (jf. eksamenscasens emne)
Forudsætninger for at deltage i kurset
Faget kræver ingen særlige forudsætninger og kan vælges blandt alle HD 2. dels linjer. Det er dog en fordel at have kendskab til økonomistyring og/eller organisationsteori mere generelt.
Prøve/delprøver
Økonomistyring i politisk styrede organisationer:
Prøvens ECTS 5
Prøveform Mundtlig stedprøve
Individuel eller gruppeprøve Individuel prøve
Varighed 20 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Forberedelse Med følgende forberedelsestid: 20 Minutter
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Efterår, Ordinær prøve: Uge 39

Præcise datoer oplyses på My-CBS og CBS Learn
Hjælpemidler der må medbringes Med visse hjælpemidler, se listen nedenfor:
Alle hjælpemidler, inkl. computer, må medbringes til forberedelse, men der må ikke gøres brug af Internettet.
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Beskrivelse af eksamensforløbet

Eksamen foregår således at den studerende trækker en mini-case med tilhørende spørgsmål, som den studerende efterfølgende til forberedelsen har 20 min. til at analyse. Mini-casen vil typisk have en længde af én A4-side og vil dække en praktisk problemstilling inden for et eller flere områder af pensum. Der vil typisk kun være et spørgsmål, da hovedvægten er på kvaliteten af svaret.

 

Formålet med mini-casen er at den studerende udover at kunne gengive pensum også kan identificere og belyse praktiske problemstillinger, dvs. at den studerende skal kunne anvende pensum på konkrete organisationers udfordringer relateret til økonomistyring.

 

Til selve eksaminationen forventes det at den studerende selv kan tage ordet og besvare de(t) til casen relaterede spørgsmål. Eksaminationen vil dog være dialog-baseret, så det forventes ikke at den studerende skal styre samtlige 20 min.

Kursets indhold, forløb og pædagogik

Formål:

Mange virksomheder og offentlige organisationer kæmper dagligt med at få økonomistyring til at virke efter hensigten. Udfordringer såsom hvordan man håndterer stærke fagprofessioner, hvordan man håndterer politisk indblanding, eller hvordan man håndterer modstridende interesser, fylder meget og påvirker økonomisystemers effektvitet. Mange virksomheder har dog svært ved at håndtere disse, da de ofte strider imod den konventionelle økonomstyringstankegang, og virksomhederne ender ofte ud med en økonomistyring, der ikke fungerer optimalt. 

 

Dette fags formål er at give de studerende solide kompetencer med henblik på at kunne identificere, analysere og konstruere forslag til løsning på virksomheders økonomistyringsmæssige problemstillinger. Fagets formål er videre at bibringe de studerende med en række teoretiske perspektiver, som de studerende kan benytte som supplement til traditionel økonomistyring. Fagets fokus er således rettet mod at forstå, hvorfor økonomistyring ikke altid ender op med at fungere som tiltænkt, og hvorfor den konventionelle økonomistyringstankegang ofte kommer til kort. 

 

Bemærk: Det er ikke en forudsætning at have et grundlæggende kendskab til traditionelle økonomistyringsmæssige discipliner, såsom omkostningsfordeling, enhedsomkostningsbegrebet, præstationsmåling, osv. I dette fag er fokus i langt højere grad på økonomistyringseffekter når det skal bruges i praksis.

 

Indhold:

Faget lægger ud med at behandle den særlige økonomistyringslogik der gennem snart tre årtier har præget private såvel som offentlige virksomheder, nemlig new public management tankegangen og det økonomisk rationelle individ. Herefter sættes der fokus på ideen om, at økonomistyring ved at hjælpe med at gøre alle aktiviteter målbare og reviderbare, per automatik vil skabe øget værdi. Her vil faget kigge nærmere på en række begreber, såsom enhedsomkostningsbegrebet, ved at belyse både, hvad sådan et begreb kan muliggøre, men også på samme tid, hvilke problemer der kan opstå når alt forsøges måleliggjort.

 

Faget fortsætter herefter med at belyse, hvordan økonomistyring gennem dets særlige styringsrationale påtvinger medarbejdere en særlig økonomisk identitet, som disse mennesker ofte ikke bryder sig om, hvilket afstedkommer en række særlige problemstillinger, som virksomheder må løse. I den forbindelse vil faget også belyse de strategier, som medarbejdere typisk benytter som modreaktion til at "bekæmpe" økonomistyringens særlige rationale.

 

I dette fag vil der også være fokus på økonomistyringens motivationsmæssige problemstillinger, hvor blandt andet en række adfærdsmæssige designfaktorer, såsom budgetdeltagelse og budgetevalueringsstile belyses. Der vil også blive kigget nærmere på magt og kulturmæssige aspekter forbundet med at indføre økonomistyring.

 

Pædagogik:

Faget benytter sig af en kombination af teoretiske tekster og praksisnære cases for at muliggøre både en teoretisk forståelse af praktiske økonomistyringsmæssige udfordringer og konkrete cases, der illustrerer disse udfordringer. I selve undervisningen vil hovedvægten ligge på at skabe diskussioner indenfor dagens emne, sådan at tiden ikke kun bruges på at gennemgå pensum, men også at få vendt og drejet de til undervisningen læste cases. Det er faget formål gennem lektionerne at få skabt et læringsrum, hvor de studerende kan tillære og afprøve deres viden. Formålet er at blive bedre til at kunne identificere konkrete praktiske problemstillinger der må håndteres for at sikre en effektiv økonomistyring.

Undervisningsformer
Faget benytter sig af forskellige undervisningsformer såsom forelæsninger, gruppediskussioner, småøvelser, samt cases og plenumdiskussioner. Der vil løbende blive vekslet mellem disse for at skabe et spændende læringsmiljø.

Der vil ikke være hjemmeopgaver eller lignende på dette fag.
Studenterarbejdstimer
Undervisning (ca. 10-12 lektioner af 3 timer) 36 timer
Forberedelse til undervisning (læsning af pensum) 72 timer
Eksamen (forberedelse + selve eksamen) 29 timer
Yderligere oplysninger

Undervisningen:

Mandag og onsdag, uge 33-38, kl. 17.10-19.45

 

 

Videopræsentation af faget

Foreløbig litteratur

Litteraturen offentliggøres på My-CBS og CBS i learn juli/august

Sidst opdateret den 08-04-2016