Læringsmål |
For at opnå karakteren 12 skal den studerende,
med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende
læringsmål: Bedømmelsen tager udgangspunkt i følgende mål med
faget:
- Den studerende skal kunne redegøre for teorier og perspektiver
på virksomhedens institutionelle omgivelser
- Den studerende skal kunne diskutere institutionelle strukturers
og processers betydning for organisering af virksomhedsrelationer
og strategisk adfærd
- Den studerende skal opnå konkret forståelses for
institutionelle forholds betydning for øvrig erhvervsøkonomisk og
strategisk handling
- Den studerende skal gennemføre systematiske analyser af
virksomhedens institutionelle omgivelser
- Den studerende skal udvikle praktisk beslutnings- og
rådgivningskompetence i forbindelse med virksomhedens organisering
af eksterne relationer i et institutionelt
perspektiv
|
Prøve/delprøver |
Erhvervsøkonomisk teori og analyse: Institutionelle
perspektiver:
|
Prøvens
ECTS |
7,5 |
Prøveform |
Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt
Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve,
at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven;
inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en
helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle
mundtlige præstation. |
Individuel eller gruppeprøve |
Individuel prøve |
Omfang af skriftligt produkt |
Max. 5 sider |
Opgavetype |
Synopsis |
Varighed |
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og
tidspunkt.
20 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og
begrundelse |
Forberedelse |
Uden forberedelse |
Bedømmelsesform |
7-trins-skala |
Bedømmer(e) |
Eksaminator og ekstern censor |
Eksamensperiode |
Sommer |
Syge-/omprøve |
Mundtlig stedprøve |
|
Varighed: 20 min. pr. studerende, inkl.
votering, karaktergivning og begrundelse |
|
Forberedelse: Uden
forberedelse |
|
Bedømmer(e):: Ved intern prøve er der
bieksaminator ved omprøven. |
Beskrivelse af
eksamensforløbet
Udprøvning er en synopsiseksamen. En synopsis er en kort
skriftlig redegørelse på max. 5 normalsider for et tema/emne hvori
den studerende beskriver en afgrænset problemstilling, der lægger
op til en uddybning og diskussion ved en mundtlig præsentation.
Selvom formen er meget kortfattet, skal synopsen udformes i
almindeligt og kommunikativt adækvat skriftsprog. Stikordsform bør
kun anvendes hvor det alligevel ville være naturligt.
Synopsen skal indeholde
• præsentation af det generelle emne
• indkredsning af den relevante problemstilling
• kort redegørelse for relevant teori og/eller metode.
Den studerende har ret til 15 min. mundtlig vejledning i
forbindelse med udarbejdelse af problemformuleringen.
Den mundtlige prøve indledes med at den studerende med
udgangspunkt i synopsen fremkommer med et mundtligt oplæg af 3-5
minutters varighed, som danner udgangspunkt for en efterfølgende
individuel mundtlig eksamen af 20 minutters varighed. Den
resterende del af den mundtlige prøve foregår som en diskussion
mellem eksaminator og den studerende af det fremlagte stof under
inddragelse af baggrundsviden, litteraturen om det valgte tema/emne
samt eventuelt aktuelle forhold der måtte have relevans for
synopsen. Eksamenspræstationen bedømmes som en helhed.
Ved bedømmelsen af prøve indgår den studerendes stave- og
formuleringsevne i bedømmelsesgrundlaget. Bedømmelsen er en
helhedsvurdering af det skriftlige arbejde og den mundtlige
præstation.
|
|
Kursets indhold, forløb og pædagogik |
Institutionelle Perspektiver på HA(kom.) sigter på at give de
studerende et helhedsorienteret syn på virksomheders strategiske
adfærd, hvor relevante forhold i såvel den interne kontekst som den
eksterne kontekst bringes ind i den empiriske analyse. De
studerende trænes her i at sammentænke relationer, historiske
årsager og fremtidige påvirkninger imellem forskellige
analyseniveauer og redegøre for disse i korte, præcise og
pointestyrede analyser.
Kurset træner de studerende til at gennemføre analyser af
virksomheders strategiske mulighedsrum. Kurset tager teoretisk
udgangspunkt i en række centrale teoriudviklinger indenfor
institutionel teori. Vi kommer til at gennemgå klassiske tekster
indenfor dette felt, der på forskellige måder søger at forklare det
eksterne og interne pres, som potentielt påvirker
organisationers adfærd, strategi og kommunikation.
I fællesforelæsninger gennemgår og diskuterer vi en række centrale
institutionelle teorier. Disse bliver illustreret ved en række
mini-cases, mens der med den sideløbende holdundervisning vil være
mulighed for yderligere fordybelse, studenteroplæg og
diskussion.
|
Undervisningsformer |
Undervisningsmetoden på fjerde semester er
specifikt udviklet for at muliggøre, at de studerende opnår de
ønskede kompetencer. Metoden integrerer forskellige undervisnings-
og arbejdsformer under rammerne af den vedtagne CBS-pædagogik.
Undervisningsmetoden er baseret på en kombination af formidling,
diskussioner, casestudier og praktisk arbejde på forelæsninger,
holdøvelser og en workshop. Der lægges i undervisningen særlig vægt
på den praktiske anvendelse og forståelse af fagets pensum og
relaterede problemstillinger. Kombinationen af pensum, cases og
aktiv individuel og gruppebaseret deltagelse udgør rammen for en
spændende, meningsfuld og forhåbentlig lærerig proces.
Undervisningen tilrettelægges på intet tidspunkt som simpel
genfortælling af pensum, ligesom du ikke kan forvente, at al pensum
bliver berørt i undervisningen. Det forventes, at du selv læser den
angivne litteratur forud for undervisningen og diskuterer din
fortolkning af den i studiegrupper, og på øvelseshold. |
Feedback i undervisningen |
Der gennemføres en midvejsevaluering samt en
afsluttende evaluering. Desuden er der mulighed for individuel
vejledning i forbindelse med udfærdigelsen af synopserne. |
Studenterarbejdstimer |
Deltagelse i forelæsninger |
16 timer |
Øvelser |
16 timer |
Forberedelse (herunder læsning af pensum og forberedelse af
øvelser) |
81 timer |
Løbende opgaver og fremlæggelser |
30 timer |
Eksamensforberedelse |
65 timer |
|
Foreløbig litteratur |
Offentliggøres på CBSLearn inden semesterets
start.
|