English   Danish

2020/2021  DIP-DHDVV5007U  Cirkulære økonomiske forretningsmodeller – hvad og hvordan?

English Title
Circular economic business models – what and how?

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 5 ECTS
Type Valgfag
Niveau Diplom
Varighed Et quarter
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for HD (2. del)
Kursusansvarlig
  • Claus Varnes - Institut for Afsætningsøkonomi (AØ)
Primære fagområder
  • Markedsføring/Marketing
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 02-04-2020

Relevante links

Læringsmål
  • At opnå viden om og indsigt i cirkulær økonomiske principper, begreber, teorier, forretningsmodeller og strategier.
  • At kunne reflektere og forstå hvordan teorier, strategier og forretningsmodeller kan anvendes i praksis.
  • Opnå viden om den analytiske og praktiske tilgang til at implementere cirkulære økonomiske forretningsmodeller i eksisterende og nystartede virksomheder.
  • Forstå og reflekter over balancen hvordan en forretningsmodel kan transformeres fra lineær til cirkulær økonomisk.
  • Definere, formulere og afgrænse cirkulære økonomiske udfordringer – herunder også være i stand til på et kvalificeret grundlag at vurdere effekten af tiltag med fokus på højere grad af ressource genanvendelse.
  • Forstå at cirkulære økonomiske forretningsmodeller ikke handler om affaldshåndtering, men i stedet er et spørgsmål om produkt og proces design strategier.
  • At opnå indsigt i de systemiske årsager der enten fastlåser de eksisterende lineære forretningsmodeller eller bidrager til udvikling af innovative cirkulære forretningsmodeller.
  • At forstå cirkulære økonomiske marketing strategier for fastholdelse af ressource værdi som input til næste produktions cyklus.
  • Økosystemer og multipel interessent netværk som fundamental del for cirkulær økonomiske innovationer og værdikæder
Prøve/delprøver
Cirkulære økonomiske forretningsmodeller - hvad og hvordan?:
Prøvens ECTS 5
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation.
Individuel eller gruppeprøve Individuel prøve
Omfang af skriftligt produkt Max. 15 sider
For individuelle projekter er omfanget 7-8 normalsider, for projekter med 2 studerende 9-12 normalsider og for projekter med 3 studerende 14-15 normalsider.
Opgavetype Synopsis
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
20 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Vinter
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
I tilfælde af omprøve afleveres revideret synopsis
Ved afmelding til den ordinære eksamen skal der vælges et nyt emne til synopsis. Der tildeles ikke yderligere timer til vejledning ved syge/omprøve eller ved afmelding.
Beskrivelse af eksamensforløbet

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøvens fastsatte frist.

Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation.Synopsis udarbejdes med afsæt i egen virksomhed og skal godkendes af underviser.

 

Synopsis kan skrives af flere studerende i fællesskab (max 3 studerende).

Der ydes vejledning til eksamensprojektets afklarende del – som føger:

1 studerende: 1,5 timer

2 studerende: 2,0 timer

3 studerende: 2,5 timer

Kursets indhold, forløb og pædagogik

Den nyligt indsatte EU Kommission med Ursula von der Leyen i spidsen ser for sig at EU skal være førende i verden inden for cirkulær økonomi som grundlag for kommercielle virksomheder i fremtiden. Kommissionen ser et bæredygtigt Europa som et Europa der er åbent for muligheder, innovation, skaber jobs og kan fremvise en konkurrencedygtig tilgang og hvor cirkulær økonomi fremhæves som nøglen til fremtidens økonomiske model. Ydermere, understreger World Economic Forum i deres 2020 Manifest at virksomheder bør kontinuerligt beskytte vores miljø og biosfære ved hjælp at en cirkulær, delende og regenerativ økonomi. I modsætning til den degenerative lineære økonomiske vækstmodel.

Udvikling og implementering af cirkulære økonomiske principper i danske virksomheder står derfor højt på Dansk Industri og Dansk Erhvervs ønskeliste som en del af fremtidens konkurrence dygtige virksomheder. Men også som en praktisk anvendelig tilgang til hvorledes virksomheder kan bidrage til at vi opnår målene i Paris aftalen med henblik på at holde den globale temperatur under 1,50 Celsius. Dermed støtter begge private virksomheds organisationer op om Strategi for Cirkulær Økonomi, som blev vedtaget af VLAK regeringen. Besiddelse af relevant og tilstrækkelig information om de cirkulære økonomiske principper er derfor helt centralt for danske virksomheder. De studerende vil derfor opnå dybdegående indsigt i praktisk anvendelse af cirkulære økonomiske principper som grundlag for konkurrencedygtige forrentningsmodeller, der bidrager til et reduceret ressource træk.     

Beskrivelse af undervisningsformer
Undervisningen gennemføres ved dialogforelæsninger. Dialogforelæsning er af oversigtmæssig karakter og relateres til fagets pensum. Der vil som en del af undervisning blive præsenteret cirkulære økonomiske cases, som diskuteres og debatteres i plenum. Ligesom det forsøges at invitere ledere fra virksomheder der allerede arbejder med cirkulær økonomi som en del at deres forretningsgrundlag. Dette vil muliggøre ´hands-on´ erfaring med brug af metoder, teorier, begreber og forretningsmodeller. Pensum, diskussion og debatter har til formål at klæde den studerende på med en viden der muliggør kritisk vurdering og valg af cirkulære økonomiske principper som forretningsgrundlag. Den opnåede viden og erfaring kan af de studerende i grupper eller individuelt anvendes til både at skrive en indsigtsfuld synopsis, men er også et bidrag til praktisk anvendelse i de virksomheder de studerende kommer fra.
Feedback i undervisningen
Generel afklaring af spørgsmål vedrørende metoder, teorier, begreber og forretningsmodeller vil blive givet løbende i undervisning ved tvivl. Individuel feedback gives alene i forbindelse med afklaring synopsis.
Studenterarbejdstimer
Forberedelse til lektioner 70 timer
Udarbejdelse synopsis 20 timer
Deltagelse i dialogforelæsning 27 timer
Eksamensaktivitet inklusiv forberedelse til mundtlig eksamen 20 timer
Yderligere oplysninger

Studieansvarlig; lektor Claus Varnes

Sidst opdateret den 02-04-2020