2022/2023 DIP-DHDVV6005U Lean og økonomistyring
English Title | |
Accounting for Lean |
Kursusinformation |
|
Sprog | Dansk |
Kursets ECTS | 5 ECTS |
Type | Valgfag |
Niveau | Diplom |
Varighed | Et semester |
Starttidspunkt | Efterår |
Tidspunkt | Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk |
Studienævn |
Studienævnet for HD (2. del)
|
Kursusansvarlig | |
|
|
Kursusadministration:
hdop@cbs.dk
Fagansvarlig: Kenneth B. Jensen |
|
Primære fagområder | |
|
|
Undervisningsformer | |
|
|
Sidst opdateret den 04-03-2022 |
Relevante links |
Læringsmål | ||||||||||||||||||||||
Kunne redegøre for sammenhængen mellem
spildeliminering, kundeværdi og profit, og kunne klargøre hvorledes
de økonomisystemer som er diskuteret i faget
understøtter/begrænser opfyldelsen af målsætningerne i Lean.
Færdigheder: -Generelt kunne forklare teori bag lean samt de økonomistyringssystemer som gennemgåes i undervisningen -Lave værdistrømsanalyse og kunne tilføje økonomisk information til denne -Lave forskellige former for spildomkostningsanalyser og kvalitetsomkostningsanalyser -Udregne kundekapital og økonomisk kunne vurdere effekten af diverse markedsføringstiltag og procesoptimeringstiltag Kompetencer: Kunne løfte lean til i praksis til at være et økonomisk funderet perspektiv på organisering, i stedet for en business case der er baseret på overbevisninger og tro om hvad lean kan udrette og ikke udrette, som det er tilfældet i mange kontekster i dag. |
||||||||||||||||||||||
Forudsætninger for at deltage i kurset | ||||||||||||||||||||||
Det forudsættes at de studerende har godt kendskab til grundlæggende økonomistyring på HD2 niveau | ||||||||||||||||||||||
Prøve/delprøver | ||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
Kursets indhold, forløb og pædagogik | ||||||||||||||||||||||
Faget handler om at sætte lean i en økonomisk og strategisk kontekst, og derigennem forstå lean som et koncept, der opnår dynamik via de til tider modsætningsfyldte formål om at maksimere kundeværdi, eliminere spild og skabe profit.
Faget starter ud med en redgørelse for konceptet, Lean. Derefter gennemgås en række økonomistyringssystemer, som har til formål at illustrere de økonomiske konsekvenser af at arbejde med spildeliminering og maksimering af kundeværdi. Dette er nødvendigt for at kunne træffe velinformerede beslutninger i arbejdet med lean og de dilemmaer der kan opstå i processen.
Det skal understreges at faget tager udgangspunkt i at den studerende IKKE har kendskab til Lean konceptet.
|
||||||||||||||||||||||
Beskrivelse af undervisningsformer | ||||||||||||||||||||||
Undervisningen består delvist af fremmødeundervisning dels af onlineundervisning både synkront og asynkront. Med synkront menes, at det er 'realtime' baseret, og med asynkront menes at selve afsendelse af undervisningen ikke sker på samme tid som modtagelsen, det kunne eksempelvis være præproduceret videomateriale. | ||||||||||||||||||||||
Feedback i undervisningen | ||||||||||||||||||||||
Mundtlig feedback på mindre opgaver undervejs i forløbet i fremmødeundervisningen, og synkront online gruppefeedback på en afleveringsopgave. Endvidere er der instant feedback via en række quizzer. |
||||||||||||||||||||||
Studenterarbejdstimer | ||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
Yderligere oplysninger | ||||||||||||||||||||||
Undervisningstidspunkt: Lørdag 8.55 - 14:15 i uge 36-39. 4 lektioner afholdes online. Disse timer aftales adhoc i løbet af semesteret.
|
||||||||||||||||||||||
Foreløbig litteratur | ||||||||||||||||||||||
Hines, P., Holweg, M., & Rich, N. (2004), ‘Learning to evolve: A review of contemporary lean thinking’, International Journal of Operations & Production Management, vol. 24 no.10, pp. 994-1011.*
Cugini, A.; Caru, A.; Zerbini, F. (2007), : ’The Cost of Customer Satisfaction: A Framework for Strategic Cost Management in Service Industries’, European Accounting Review, vol. 16, No. 3, pp. 499–530.*
|