English   Danish

2023/2024  MA-MMMDO2001U  Forandringsledelse

English Title
Change Management

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 15 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Master
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for Master of Management Development
Kursusansvarlig
  • Eva Boxenbaum - Institut for Organisation (IOA)
Primære fagområder
  • Ledelse/Management
  • Organisation/Organisation
  • Projekt- og forandringsledelse/Project and change management
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 06-07-2023

Relevante links

Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende, med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl, opfylde følgende læringsmål:
  • Reflektere over og illustrere den personlige læring og kompetencetilvækst med afsæt i MMD’s kompetencehjul.
  • Forklare hvordan teoretiske begreber og anden litteratur relateret til semesterets temaer åbner nye mulighedsrum for praksis.
  • Eksplicitere hvordan semestrets brug af pædagogiske redskaber har påvirket egen ledelsesudvikling og den organisation hvori ledelse udøves.
  • Diskutere hvordan en øget forståelse af kontekst og relationer påvirker udøvelsen af ledelse og dens organisatoriske effekter.
  • Relatere implikationerne af egen læring og generalisering af egne erfaringer til andre organisatoriske situationer og kontekster.
Forudsætninger for indstilling til prøven (aktiviteter i undervisningsperioden)
Antal obligatoriske aktiviteter der skal godkendes (se § 13 i studieordningen): 3
Obligatoriske hjemmeopgaver
1. Jobbytte forløb

2. Hvert job par afleverer en rapport med tværgående analytiske refleksioner og læringspointer relateret til jobbytte øvelsen.

3. Litteraturliste med minimum 500 sider relevante referencer i forhold til semesteret og de udvalgte temaer, hvoraf hovedbestanddelen er på internationalt videnskabeligt niveau.
Prøve/delprøver
Forandringsledelse:
Prøvens ECTS 15
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation, jf. også studieordningens regler om prøveformer.
Individuel eller gruppeprøve Individuel mundtlig prøve på baggrund af gruppeopgave
Antal personer i gruppen 4-5
Omfang af skriftligt produkt Max. 15 sider
Opgavetype Rapport
Udlevering af opgave Opgaven stilles i undervisningen
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
45 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Sommer
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Der afholdes ordinær prøve i juni og syge-/omprøve i august. Syge-/omprøve afholdes som en mundtlig individuel prøve i den samme synopsis med forbedringer eller tillæg til den synopsis, der er bedømt ved den ordinære prøve. Sidste frist for rettidig tilmelding til prøven fastsættes i studievejledningen.
Beskrivelse af eksamensforløbet

Semesterudprøvningen fokuserer på den enkelte deltagers personlige kompetencetilvækst i semesteret på baggrund af de pædagogiske redskaber, der blev anvendt, og den vifte af studierelaterede aktiviteter og projekter som vedkommende har været involveret i. Det er udpegningen af læringspointer i den reflekterede og dokumenterede praksis, der vurderes ved prøven, samt den enkeltes kapacitet til at tilegne sig faglig viden gennem komplementære læringsmekanismer og anvende denne viden i praksis.
 
Semestergrupperne skal i Change Management rapporten analysere og reflektere over en konkret ledelsesudfordring, som formuleres af en virksomhed i samarbejde med studieledelsen. Rapporten udvikler begrundede forslag til mulige aktiviteter/processer, hvorved virksomheden kan blive klogere på den konkrete ledelsesudfordring og skabe organisatorisk forandring. Det reflekterede og argumenterede løsningsforslag forholder sig også til udfordringerne ved at føre ideerne ud i livet. De studerende formulerer desuden et antal spørgsmål, svarende til antallet af gruppemedlemmer, som tager afsæt i læring fra hele semestret og bygger videre på indsigt fra tidligere semestre. Sammen med rapporten danner disse spørgsmål udgangspunkt for den efterfølgende mundtlige eksamination.
 
Rapportens litteraturliste relaterer sig til case opgaven og er ikke nødvendigvis overlappende eller identisk med de individuelle pensumlister, jf. nedenfor. 
 
Hver studerende afleverer forud for semesterprøven en individuel litteraturliste, som skal godkendes i forbindelse med prøven. Den personlige litteraturliste vil være et udgangspunkt ved eksamen sammen med opgaven, og listen afspejler det, som er relevant for den enkeltes personlige læring ifm. tredje semester. Litteraturlisten skal omfatte tekster svarende til minimum 500 normalsider. Der må ikke indgå hele bøger i litteraturlisten. I bedømmelsesgrundlaget indgår både rapport og den mundtlige eksamination.

Kursets indhold, forløb og pædagogik

3. semester: Forandringsledelse 

  • Virksomhedens identitet, kommunikation og branding

  • Mikrosociale processer og narrativ ledelse

  • Jobbytte forløb og afrapportering

  • Change Management forløb og afrapportering

  • Semestereksamen med gruppebaseret rapport, litteraturliste og personlig udviklingsambition
Beskrivelse af undervisningsformer
Se studieordning §8 stk. 1, 2 og 3
Feedback i undervisningen
Mundtlig dialog og flervejs kommunikation
Studenterarbejdstimer
Jobbytte forløb 35 timer
Undervisning 70 timer
24 timers case 24 timer
Forberedelse 282 timer
Eksamen 1 timer
Sidst opdateret den 06-07-2023