English   Danish

2025/2026  BA-BHAAO2501U  Managerial and Organisational Economics I

English Title
Managerial and Organisational Economics I

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed Et semester
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for Generel ledelse
Kursusansvarlig
  • Carsten Scheibye - Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi (PEØ)
Primære fagområder
  • Driftsøkonomi/Managerial economics
  • Økonomi/Economics
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 18-06-2025

Relevante links

Læringsmål
Den studerende skal ved midtvejsprøve og ved afslutning af kurset kunne:
1) anvende den erhvervsøkonomiske metode til løsning af erhvervsøkonomiske problemstillinger
2) analysere konkrete erhvervsøkonomiske problemstillinger med inddragelse af relevante teorier og teknikker, herunder anvendes af spreadsheets
3) identificere og afgrænse erhvervsøkonomiske problemstillinger, samt relatere dem til erhvervsøkonomiske modeller og udregne mulige løsninger
4) uddrage et rimeligt beslutningsgrundlag samt være i stand til at konkludere ud fra de udregnede resultater
5) deltage i en diskussion og tolkning af modellens løsningsforslag
Forudsætninger for indstilling til prøven (aktiviteter i undervisningsperioden)
Antal obligatoriske aktiviteter der skal godkendes (se § 13 i studieordningen): 2
Obligatoriske hjemmeopgaver
For at den studerende kan indstilles til eksamen, er det en forudsætning, at den studerende har deltaget i to aktiviteter (dels en gang som fremlægger og dels en gang som opponent) på øvelserne samt, at disse aktiviteter er godkendt af holdets lærer. Fremlæggelserne sker i grupper, og har en varighed af indtil 20 minutter.

Skulle der være studerende, der grundet sygdom ikke har fået godkendt de 2 godkendelsesaktiviteter inden den ordinære eksamen, så vil disse studerende blive stillet en skriftlig opgave, der skal godkendes for at kunne indstilles til syge/omprøven.
Prøve/delprøver
Managerial and Organizational Economics I:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Skriftlig stedprøve på CBS' computere
Individuel eller gruppeprøve Individuel prøve
Opgavetype Opgavebesvarelse
Varighed 4 timer
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og ekstern censor
Eksamensperiode Vinter
Hjælpemidler Med visse hjælpemidler, se nedenfor:
Den studerende må medbringe
  • USB-stik til upload af noter, bøger og kompendier i ikke-eksekverbare formater (ingen programstumper, værktøj, installérbare programmer o. lign.)
  • En godkendt lommeregner. Kun modellerne HP10bll+ eller Texas BA ll Plus er tilladt (begge modeller er Ikke-programmerbare, finansielle lommeregnere).
  • I papirformat: Bøger (herunder oversættelsesordbøger), kompendier og noter
Den studerende har adgang til
  • Udvidet IT-pakke
Læs nærmere her : Hjælpemidler og IT-pakker
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Antallet af eksaminander kan tilsige, at omprøven mest hensigtsmæssigt afholdes som en mundtlig prøve. Sekretariatet vil meddele, hvis prøven i stedet afholdes som mundtlig prøve med deltagelse af bi-eksaminator eller censor.
Beskrivelse af eksamensforløbet

24 timer inden den skriftlige stedprøve udleveres et casemateriale, som indeholder data i form af tekst og tal. Dette casemateriale kan analyseres ved brug af fagets teori og metode inden den skriftlige stedprøve. Til den skriftlige stedprøve stilles omkring halvdelen af opgaverne med udgangspunkt i casematerialet, mens den anden halvdel af spørgsmålene stilles i pensum i øvrigt.

Kursets indhold, forløb og pædagogik

Faget fokuserer på anvendelsen af økonomiske principper og metoder til at træffe beslutninger i organisationer og særligt på den enkelte virksomhed og brugen af økonomiske principper og metoder i praksis.Teorier, modeller og metoder bringes derfor i anvendelse i mere praksisnære problemstillinger, der samtidig synliggør organisationers erhvervsøkonomiske problemstillinger. Der lægges i den forbindelse bl.a. vægt på, at den studerende trænes i at opstille og diskutere antagelser og forudsætninger, finde frem til en egnet model, arbejde analytisk med data og fremkomme med løsningsforslag, der danner grundlag for en tolkning og vurdering. Derved udvikler den studerende grundlæggende erhvervsøkonomiske kompetencer samt opnår forståelse for, hvordan organisationerne kan anvende teorier, modeller og metoder i deres økonomiske analyser og beslutninger i netop deres sammenhæng. Den viden og de kompetencer udvikles med et perspektiv, der anerkender den bredere samfundsmæssige kontekst samt mulige dilemmaer og udfordringer. Fagets læringsforløb giver den studerende mulighed for i samarbejde med medstuderende at analysere og reflektere over for eksempel teorier og modellers forudsætninger og kritisk anvende dem i virksomhedsrelevante sammenhænge, bl.a. gennem relevante cases. De faglige elementer i faget er virksomhedens mål og begrænsninger, produktions- og omkostningsteori, allokering af virksomhedens ressourcer, forbruger- og efterspørgselsteori, markedsformer, prisfastsættelsesmodeller, erhvervsøkonomisk modellering, samt principper for investering.

Forskningsbaseret undervisning
CBS’ uddannelser og undervisning er forskningsbaseret. På dette fag indgår følgende typer af forskningsbaseret viden og forskningslignende aktiviteter:
Forskningsbaseret viden
  • Klassisk og grundlæggende teori
  • Metodologi
  • Modeller
Forskningslignende aktiviteter
  • Analyse
  • Diskussion, kritisk refleksion, modelarbejde
  • Peer review inklusiv Peer-to-peer
Beskrivelse af undervisningsformer
Der anvendes forelæsninger og øvelser på holdniveau. Øvelserne kræver aktiv deltagelse fra de studerende, og det forventes, at de studerende fremlægger deres resultater til vurdering og godkendelse på holdene. Microsoft Excel benyttes i nødvendigt omfang til kurset i arbejdet med data, og der introduceres i forskellige sammenhænge AI teknologi, der kan understøtte problemløsningen og inspirere til kritisk tænkning. Udvalgte forelæsninger vil også kunne findes online.
Feedback i undervisningen
Der er indtænkt feedback og særligt på øvelserne, der foregår på holdniveau. Der introduceres AI for at styrke feedback til de studerende, ligesom de studerende undervejs i forløbet skal fremlægge og opponere.
Studenterarbejdstimer
Forelæsninger 30 timer
Øvelser 30 timer
Eksamen (4 timer samt casearbejde inden) 20 timer
Læsning, løsning af cases til undervisningen m.m. 126 timer
Foreløbig litteratur

Bentzen, Eric, Scheibye, Carsten & Hirschey, Mark: Managerial Economics. Cengage Learning. 16th edition, 2022.

Bentzen, Eric & Carsten Scheibye: Introduktion til virksomhedens økonomiske planlægning 1. Investering og Finansiering. CSEB. 1. udgave 2021.

 

Sidst opdateret den 18-06-2025