English   Danish

2025/2026  BA-BHAAO2502U  Managerial and Organisational Economics II

English Title
Managerial and Organisational Economics II

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for Generel ledelse
Kursusansvarlig
  • Tamas Vamosi - Institut for Produktion og Erhvervsøkonomi (PEØ)
Primære fagområder
  • Driftsøkonomi/Managerial economics
  • Organisation/Organisation
  • Økonomi/Economics
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 18-06-2025

Relevante links

Læringsmål
For at opnå karakteren 12 skal den studerende - med ingen eller få uvæsentlige mangler eller fejl - opfylde følgende læringsmål:
  • Kunne beskrive og anvende de i faget præsenterede organisations-økonomiske teorier og modeller.
  • Kunne diskutere de i faget præsenterede teorier og modeller, deres muligheder og begrænsninger samt argumentere for på hvilken måde disse teorier og modeller trækker på erhvervsøkonomisk teori.
  • Kunne forklare hvordan fagets teorier, modeller og begreber kan bruges til bl.a. at forstå incitaments-konflikter og –udfordringer, som virksomheder står overfor, samt kunne reflektere over modellernes og teoriernes mulige anvendelse i praksis.
  • Kunne argumentere for valg af specifikke teorier m.h.p. handlingsanvisende anbefalinger.
Forudsætninger for at deltage i kurset
Det forventes, at de studerende har taget faget MOE I, idet MOE II eksplicit i udtalt grad trækker på erhvervsøkonomisk teori præsenteret på MOE I, og bygger oven på denne i en organisatorisk kontekst.
Forudsætninger for indstilling til prøven (aktiviteter i undervisningsperioden)
Antal obligatoriske aktiviteter der skal godkendes (se § 13 i studieordningen): 5
Mundtlige fremlæggelser mv.
Øvelsesafviklingen på MOE (II) er organiseret på den måde, at alle studerende på de enkelte hold bliver inddelt i 8 grupper. Øvelsesafviklingen for den enkelte studerende og for grupperne består af 4 præsentationer og 4 opponeringer (i alt 8 øvelsesgange/​godkendelsesaktiviteter). Præsentationerne og opponeringerne sker i grupper, har en varighed af ca. 20 minutter, og skal godkendes af holdets lærer. De(n) studerende skal individuelt have godkendt mindst 5 af disse 8 godkendelsesaktiviteter, for at kunne blive indstillet til den ordinære eksamen. Ved øvelsesgangene/​godkendelsesaktiviteterne skal de studerende medbringe deres studiekort. Der vil ikke blive givet flere forsøg inden den ordinære eksamen. Såfremt en studerende har været forhindret i at deltage i mindst 5 af de obligatoriske godkendelsesaktiviteter som følge af dokumenteret sygdom, eller hvis en studerende ikke har fået godkendt mindst 5 af de obligatoriske godkendelsesaktiviteter på trods af, at den studerende har gjort et reelt forsøg herpå, vil der blive stillet en ekstra-opgave inden SYGE-/OMPRØVEN, som skal besvares og godkendes for at den studerende kan blive indstillet til syge-/omprøven. Ekstra-opgaven er en 8-timers individuel, skriftlig hjemmeopgave i fagets pensum, hvor den studerende på maksimalt 3 sider udfærdiger en personlig reflektion over, hvordan den studerende - med udgangspunkt i fagets pensum - forventer at kunne bruge faget i fremtiden efter endt uddannelse.
Prøve/delprøver
Managerial and Organizational Economics II:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Mundtlig stedprøve
Individuel eller gruppeprøve Individuel prøve
Varighed 20 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Forberedelse Uden forberedelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og bi-eksaminator
Eksamensperiode Sommer
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Mundtlig stedprøve uden hjælpemidler og uden forberedelse. Som den ordinære prøve; de 15 eksamens spørgsmål er de samme som til den ordinære prøve.
Beskrivelse af eksamensforløbet

Der eksamineres i 15 kendte eksamensspørgsmål, som præsenteres af holdlærerne ved den sidste undervisnings-/øvelsesgang. Eksaminationen dækker hele pensum samt de gennem øvelsestimerne gennemgåede cases og opgaver.

Kursets indhold, forløb og pædagogik

Formålet med MOE II er, at de studerende erhverver sig viden om, hvorledes virksomheder - med Managerial og Organisational Economics som teoretisk afsæt - kan designes så effektivt som muligt. Gennem HA-almen-studiets 1. semester er de studerende bl.a. blevet præsenteret for den klassiske Erhvervsøkonomi i MOE I (produktionsfunktioner, omkostninger, markeder, optimering m.m.). MOE II bygger videre herpå, og rækker ud til andre fag på HA-almen så som Organisationsanalyse, Mikroøkonomi og Økonomistyring.

 

Faget tager udgangspunkt i det på HA-almen i MOE I præsenterede erhvervsøkonomiske teoriapparat, hvorefter der suppleres med transaktionsomkostnings- samt principal-/agentteori. Der trækkes i særdeleshed på antagelserne om at individer er egennytte-handlende, og på at viden i virksomheder oftest er asymmetrisk fordelt. Med disse to antagelser opbygges en referenceramme, hvis formål det er dels at analysere økonomiske, organisatoriske problemstillinger, men væsentligere at udstikke retningslinjer for, hvordan man indretter ’virksomhedens økonomiske, organisatoriske arkitektur’ effektivt. Man kan sige, at faget trækker markedslogikken ind i virksomheden (’Bringing the Market Inside the Firm’, Baker et. al., 2002). Der er med andre ord tale om økonomisk adfærds- og organisationsteori.
 
Fagets referenceramme – ofte teoretisk benævnt Organisational Economics – kredser omkring tre centrale problemstillinger;
 
1.      Hvordan beslutningsrettigheder i virksomheder kan organiseres og tildeles,
2.      Hvordan man kan måle og evaluere individers og organisatoriske enheders præstationer, samt
3.      Hvordan incitamentstrukturer og belønningssystemer kan konstrueres hensigtsmæssigt i forbindelse med 2., så virksomhedens værdi maksimeres.
 
Den teoretiske referenceramme er således i vid udstrækning bygget op omkring at kunne analysere organisatoriske problemer i praksis v.h.a. økonomisk teori. Faget er ‘økonomisk af natur’ forstået på den måde, at idéerne om organisatorisk effektivitet og nyttemaksimering er centrale.

 

I en konkret, aktuel kontekst (jf. N9) kan det eksempelvis nævnes, at faget vil runde problemstillinger omkring hvordan virksomheder, der har bæredygtighed i bred forstand som et pejlingsmærke, kan oversætte dette til en incitamentsorienteret præstationsmålingsdimension. Ligeledes vil AI blive inddraget i undervisningen på en måde, så det forsøges belyst, hvorledes arbejdsdeling mellem medarbejdere og kunstig intelligens ser ud i en virkelighed, hvor teknologi kan bruges både til at automatisere visse arbejdsprocesser og assistere mennesker i andre. Denne AI-dimension tager udgangspunkt i den første af de ovenfor anførte centrale problemstillinger omhandlende allokering af beslutningsrettigheder.       

 

Faget perspektiveres med jævne mellemrum i undervisningsforløbet op imod bl.a. psykologisk teori, og bidrager således såvel til en virksomhedsspecifik som til en individuel viden. Ligeledes vil enkelte mere aggregerede, samfundsmæssige perspektiver og tilgange blive præsenteret, der understreger fagets mange praktiske anvendelsesmuligheder.

 

 

 

Forskningsbaseret undervisning
CBS’ uddannelser og undervisning er forskningsbaseret. På dette fag indgår følgende typer af forskningsbaseret viden og forskningslignende aktiviteter:
Forskningsbaseret viden
  • Klassisk og grundlæggende teori
  • Ny teori
Forskningslignende aktiviteter
  • Diskussion, kritisk refleksion, modelarbejde
Beskrivelse af undervisningsformer
MOE II er bygget op om forelæsninger (F) og øvelser (Ø). F dækker de centrale emner i pensum, og danner det teoretiske fundament for faget. Som supplement lægges der op til på Ø-holdene at arbejde med et stort antal opgaver/cases mhp. at arbejde med den præsenterede teori.
På Ø-holdene forventes det, at de studerende deltager aktivt for at maksimere feedback fra hold-underviseren (se også under ’Feedback’). Formålet med Ø er at bruge og diskutere teorien. De studerende vil her blive trænet i at analysere konkrete, organisatoriske beslutningssituationer, samtidig med at evnen til at reflektere over teoriers forudsætninger og praktiske anvendelighed øves. Formålet med denne kompetenceopbygning er at forberede de studerende bedst muligt til eksamen.
Ø-timerne er bygget op i blokke af 3 lektioner. Først samler hold-underviseren op på F, og de studerende kan stille afklarende spørgsmål. Dernæst følger to lektioner, hvor de stillede opgaver/cases gennemgås af 8 præsenterende og opponerende grupper. Opponentgruppernes opgave er at kommentere præsentationsgruppens løsninger og opstille alternative løsningsmuligheder. Hold-underviserens opgave er gennem dialog og feedback at sikre Ø’s faglige dybde og bredde, samt at bringe supplerende aspekter i spil. Tilstedeværelsesundervisningens intention om at træne de studerende i at analysere konkrete beslutningssituationer samt vurdere teoriers forudsætninger og anvendelighed (se ’Læringsmål’), vil også blive understøttet af fagets brug af videoer mm. på Canvas.
De studerende må gerne bruge generativ AI (fx ChatGPT) ifm. Ø.; de bør selv vurdere, hvordan AI kan bruges fornuftigt, så det understøtter læring (til fx. at forklare fagbegreber). Brug af AI erstatter ikke en forventning om, at de studerende under Ø-lektionerne kan indgå i en akademisk dialog om øvelserne; det er stadig de studerendes eget ansvar at kunne stoffet godt nok til at kunne præsentere, agere opponenter, og svare på spørgsmål fra de andre studerende og Ø-læreren.
Feedback i undervisningen
De studerende får individuel, mundtlig feedback væsentligst under øvelsestimerne. I øvelsestimerne får de studerende dels feedback af de udpegede opponentgrupper, dels af hold-underviseren, der skal sikre fremlæggelsernes faglige dybde og bredde samt at bringe eventuelle supplerende/nye aspekter i spil. Det store antal øvelsesopgaver og cases giver rig lejlighed til at give grupperne samt de enkelte studerende svar på spørgsmål, standpunktsbedømmelse og feedback omkring løsningen af de stillede opgaver ligesom de fælles gennemgange af opgaverne benyttes til at tilbagemelde på generelle samt specifikke objektmæssige faldgruber. På denne måde får den/de studerende feedback på deres præsentationers og opponeringers kvalitet og beskaffenhed.
Studenterarbejdstimer
Forelæsninger (15 * 2) 30 timer
Forberedelse til forelæsninger 60 timer
Øvelser på hold (9 * 3) 27 timer
Forberedelse til øvelser 54 timer
Eksamensforberedelse og eksamen 35 timer
Total 206 timer
Foreløbig litteratur

De studerende kan finde den endelige litteraturliste på Canvas inden semesteret starter

 

Væsentligste pensum, vil være Brickley, Smith & Zimmerman: Managerial Economics and Organizational Architecture, 7th. ed., 2021, McGraw Hill, ca. 600 sider. Denne bog skal anskaffes. 

 

Hertil kommet et kompendie med udvalgte artikler samt kapitler fra enkelte fagligt tilstødende bøger. 

Sidst opdateret den 18-06-2025