English   Danish

2025/2026  BA-BPROO2504U  Transformationsledelse

English Title
Leading Transformations

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for Generel ledelse
Kursusansvarlig
  • Trine Pallesen - Institut for Organisation (IOA)
Primære fagområder
  • Ledelse/Management
  • Organisation/Organisation
  • Projekt- og forandringsledelse/Project and change management
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 04-06-2025

Relevante links

Læringsmål
  • Redegøre for forskellige tilgange til forandringer i organisationer og ledelse af transformation
  • Anvende teorier og begreber fra faget til at analysere, diskutere og kritisk reflektere over konkrete eksempler på transformative forandringer
  • Komme med praktiske forslag til løsninger på udfordringer ift. at lede transformation
Forudsætninger for at deltage i kurset
Bemærk at prøven i faget samtidig er en prøve i faget Metode og tværfagligt projekt, hvorfor tilmelding til faget forudsætter, at man også er tilmeldt faget Metode og tværfagligt projekt.
Forudsætninger for indstilling til prøven (aktiviteter i undervisningsperioden)
Antal obligatoriske aktiviteter der skal godkendes (se § 13 i studieordningen): 1
Obligatoriske hjemmeopgaver
Den obligatoriske godkendelsesopgave er en skriftlig aflevering udarbejdet i grupper. Opgaven udleveres i undervisningen og understøtter arbejdet med udvalgte begreber fra faget. Opgaven bedømmes bestået/ikke bestået.
Det er en forudsætning, for at den studerende kan indstille sig til og deltage i den afsluttende prøve i kurset, at det fastsatte antal obligatoriske aktiviteter er afleveret/udført og godkendt af underviseren inden en fastsat frist. Der foretages en vurdering af den studerendes indsats; altså om opgaven er forsøgt løst/besvaret eller om aktiviteten er udført. En blank eller irrelevant aflevering tæller ikke som deltagelse i aktiviteten. Hvis den studerende ikke opfylder forudsætninger for at deltage i prøven, er der brugt et prøveforsøg.
Prøve/delprøver
Faget har fælles prøver med
BA-BPROO2505U
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Faget fokuserer på hvordan – og om – man kan lede transformative organisatoriske forandringer. Transformation betyder forvandling eller omdannelse, dvs. grundlæggende og systemiske forandring, og skal forstås som forskellig fra tilpasning og løbende justering, der ofte er fokus i traditionel organisationsudviklingstænkning. Transformative forandringer karakteriseres ved en udbredt grad af kompleksitet, usikkerhed og flertydighed, der udfordrer beslutningsprocesser. I undervisningen fokuserer vi på hvordan transformative forandringer kan forstås, analyseres og håndteres. Eksempler, som vi vil analysere i løbet af faget, inkluderer håndteringen af Covid i hospitalsvæsenet, digitalisering af ejendomsvurderinger i Vurderingsstyrelsen, eller elektrificering af byggepladsen i byggeriet. Udgangspunktet i undervisningen er de dilemmaer, spændinger og modsætninger, der kan findes i litteraturen såvel som i praksis, og som er afgørende for, hvordan beslutningsprocesser, organisation og ledelse forstås og tilgås. Blandt de spændinger vi fokuserer på er risiko versus usikkerhed, emergerende versus planlagt forandring, kontinuerlig versus episodisk forandring, rationalitet versus irrationalitet i beslutninger, formel versus uformel ledelse, vilde versus tamme problemer. I faget udfolder vi disse spændinger vha. af akademiske tekster samt udbredte ledelsesværktøjer og diskuterer hvorledes disse påvirker ledelsesrummet – og ikke mindst deres mulige konsekvenser. I faget får den studerende dyb faglig viden om transformative forandringsprocesser, samt træner analytiske færdigheder i forhold til at kunne identificere forskellige spændinger og analysere disse i forhold til konkrete ofte flertydige og komplekse organisatoriske forandringscases.

Forskningsbaseret undervisning
CBS’ uddannelser og undervisning er forskningsbaseret. På dette fag indgår følgende typer af forskningsbaseret viden og forskningslignende aktiviteter:
Forskningsbaseret viden
  • Klassisk og grundlæggende teori
  • Ny teori
  • Undervisers egen forskning
Forskningslignende aktiviteter
  • Analyse
  • Diskussion, kritisk refleksion, modelarbejde
Beskrivelse af undervisningsformer
Hver undervisningsgang taget afsæt i ét dilemma/​modsætningsforhold i litteraturen, eksempekselvis risiko versus usikkerhed, emergerende versus planlagt forandring etc.
Feedback i undervisningen
Undervisningen veksler mellem forelæsning og gruppearbejde, hvor underviserne aktivt vil deltage under gruppearbejdet.
Derudover gives feedback på den skriftlige godkendelsesaktivitet.
Studenterarbejdstimer
Forberedelse til undervisning 85 timer
Undervisning 49 timer
Eksamen og obligatoriske aktiviteter 72 timer
Sidst opdateret den 04-06-2025