English   Danish

2023/2024  KAN-CPSYO2003U  Organisationsudvikling i praksis

English Title
Organisation Development

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Kandidat
Varighed Et semester
Starttidspunkt Forår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for HA/cand.merc. i erhvervsøkonomi og psykologi, MSc
Kursusansvarlig
  • Marianne Stang Våland - Institut for Afsætningsøkonomi (AØ)
Primære fagområder
  • Ledelse/Management
  • Organisation/Organisation
  • Virksomhedspsykologi/Business psychology
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 01-12-2023

Relevante links

Læringsmål
Ved eksamen skal den studerende demonstrere en evne til at
  • etablere et samarbejde og identificere en forandringsproblemstilling med en selvvalgt organisation
  • designe en interventionsplan med udgangspunkt i organisationen og dens dilemmaer, og med anvendelse af begreber og teorier fra Organisationsudvikling i praksis. Planen skal specificeres ift. forberedelse, gennemførelse og opfølgning af interventionen
  • diskutere relevante interventionsmetoders forudsætninger, muligheder og begrænsninger i den konkrete sammenhæng
  • reflektere over og redegøre for dit arbejde med proceskonsulentrollen, herunder i forhold til indsamling og analyse af data
Prøve/delprøver
Integreret eksamen i Organisationsudvikling i praksis samt Forandringer i organisationer:
Prøvens ECTS 15
Prøveform Mundtlig prøve på baggrund af skriftligt produkt

Det er en forudsætning for at deltage i den mundtlige prøve, at det skriftlige produkt er afleveret inden afholdelse af prøven; inden for fastsat frist. Karakteren gives på baggrund af en helhedsbedømmelse af det skriftlige produkt og den individuelle mundtlige præstation, jf. også studieordningens regler om prøveformer.
Individuel eller gruppeprøve Individuel mundtlig prøve på baggrund af gruppeopgave
Antal personer i gruppen 3-4
Omfang af skriftligt produkt Max. 25 sider
Max. 25 sider ved 3 studerende, max. 30 sider ved 4 studerende.
Opgavetype Projektrapport
Udlevering af opgave Opgaven formuleres af de studerende selv, se evt. guidelines
Varighed
Skriftligt produkt afleveres på en fastsat dato og tidspunkt.
30 min. pr. studerende, inkl. votering, karaktergivning og begrundelse
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) Eksaminator og bi-eksaminator
Eksamensperiode Sommer
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Har den studerende deltaget i udarbejdelsen af gruppeprojektet og projektrapporten til den ordinære eksamen, men været syg ved den mundtlige prøve, afvikles sygeprøven på baggrund af den allerede indleverede synopsis. Dette gælder også hvis den studerende går på barsel mellem aflevering af det skriftlige produkt og den mundtlige prøve.

Hvis den studerende ikke har deltaget i udarbejdelsen af projektet på grund af sygdom, kan den studerende deltage i den mundtlige sygeprøve, hvis vedkommende, inden for en nærmere fastsat frist, gennemfører et projektarbejde og afleverer en individuelt udarbejdet projektrapport.

Har den studerende deltaget i udarbejdelsen af projekt og projektrapport til den ordinære eksamen, men ikke består ved den mundtlige prøve, afvikles den mundtlige omprøve på basis af et, inden for en nærmere fastsat frist, bearbejdet projekt og/eller en bearbejdet projektrapport
Beskrivelse af eksamensforløbet

Faget udprøves som en integreret projekteksamen sammen med faget Forandringer i organisationer. Se beskrivelse af det integrerede projekt nederst i kursusbeskrivelsen (under Projekteksamen). 

Kursets indhold, forløb og pædagogik

Organisationsudvikling i Praksis anlægger en praktisk og interventionsorienteret vinkel på forandring i organisationer. Faget giver de studerende mulighed for at arbejde med konkrete, organisatoriske dilemmaer og udviklingsproblematikker gennem at introducere, udforske og træne rollen som proceskonsulent. Fagets præmis er, at forandringsprocesser kan planlægges og igangsættes, men at de samtidig rummer uforudsigelighed, konflikter og dilemmaer, som sættes i spil i organisationer, når relationer etableres og opløses.

 

I Organisationsudvikling i Praksis arbejdes der med at koble teori og praksis i gennemgangen af, hvordan udviklingsprocesser startes, håndteres og vedligeholdes. Dette udforskes via konkrete interventioner, der kan benyttes til at støtte organisatoriske forandringer og hvor arbejdet med at forstå rollen som proceskonsulent, står centralt. For en konsulent som fokuserer på organisationsudvikling, er det vigtigt at have ’værktøjer’ til at arbejde konstruktivt med udviklingsprocesser, og at vide hvordan disse værktøjer kan bruges til at vurdere og påvirke processen. Vi anlægger i faget en proceskonsultativ tilgang til organisationsudvikling, hvor konsulentens relation til en klientorganisation ses som dynamisk. Konsulent og klient samarbejder altså om at identificere og planlægge en udviklingsproces, som reflekterer organisationens aktuelle problematik. Herigennem sættes den studerende i stand til at kunne indtage en konstruktiv proceskonsultativ rolle og at kunne tilrettelægge og gennemføre forskellige typer af udviklingsforløb.

 

Teoretisk trækker faget på Organization Development, Action Research og Systemic consultation. Ud fra disse faglige tilgange vil konsulentens opfattelse af organisationen og egen position aldrig være fuldkommen, men udvikle sig i takt med, og som del af, udviklingsforløbet. Det er derfor centralt med en udforskende arbejdsform, som rummer flere analyseniveauer: hvad er de organisatoriske fænomener, vi støder på? Hvori består problemerne i den givne kontekst? Hvordan ændrer dynamikkerne sig i løbet af udviklingsprocessen, og hvordan kan disse dynamikker formes og håndteres via specifikke interventioner? Hvordan påvirker den proceskonsultative tilgang klientorganisationens udvikling, og hvordan håndterer man som konsulent relationen til klientsystemet?

 

Der lægges i faget vægt på evnen til at reflektere over klientrelationen og over egen rolle som konsulent. Målet er, at den studerende introduceres til forskellige interventionsmetoder og kan reflektere over metodernes relevans og effekter i forskellige organisatoriske udviklingssammenhænge.

 

Projekteksamen: det integrerede projekt

Samtidig med at vi benytter cases og diskussioner i undervisningen som ramme for at udforske faget, kredser Organisationsudvikling i Praksis i høj grad også om udviklingen af de studerendes integrerede projekteksamen.

 

Det integrerede projekt er en konkret, selvvalgt case, hvor de studerende i grupper identificerer og kontakter en organisation, og træffer aftale med denne om et samarbejde. Gennem denne eksamensform kobles de to fag: Organisationsudvikling i Praksis og Forandringer i Organisationer, og der trækkes på begge fag (pensum, perspektiver, osv.) i arbejdet med at udvikle projektet og den skriftlige projektopgave.

 

Beskrivelse af undervisningsformer
Undervisningen forløber som en kombination af oplæg, hvor vi gennemgår centrale teoretiske begreber, og praktiske øvelser, som giver mulighed for at omsætte pensum i praksis og opleve interventionernes mulige dynamikker ’på egen krop’.

Hertil kommer en heldags Action Learning workshop, samt fire klyngevejledninger hvor ca. 4 grupper vejledes sammen omkring udviklingen af det integrerede projekt.

I klyngevejledningen benytter vi Reflekterende Teams som pædagogisk ramme, hvor de studerende bidrager til udviklingen af hinandens projekter.

Organisationsudvikling i Praksis udgør 220 arbejdstimer.
Feedback i undervisningen
Løbende feedback som del af den øvelsesorienterede undervisning.

Studenterarbejdstimer
Undervisning med 1-3 undervisere 46 timer
Forberedelse til undervisningen samt udarbejdelse af eksamen 158 timer
Klyngevejledning i projektgrupper 16 timer
Foreløbig litteratur

Kompendium

Købes i Academic Books 

 

Download

Fremgår af lektionsplan på CBS CANVAS

Sidst opdateret den 01-12-2023