English   Danish

2025/2026  BA-BPSYO2002U  Økonomistyring

English Title
Management Accounting

Kursusinformation

Sprog Dansk
Kursets ECTS 7,5 ECTS
Type Obligatorisk
Niveau Bachelor
Varighed Et semester
Starttidspunkt Efterår
Tidspunkt Skemaet bliver offentliggjort på calendar.cbs.dk
Studienævn
Studienævnet for professioner
Kursusansvarlig
  • Tim Neerup Themsen - Institut for Regnskab (RR)
Primære fagområder
  • Regnskabsvæsen og økonomistyring/Accounting
Undervisningsformer
  • Tilstedeværelsesundervisning
Sidst opdateret den 25-06-2025

Relevante links

Læringsmål
Ved gennemførelse af dette fag skal den studerende med ingen eller få uvæsentlige mangler kunne:
  • Forstå og redegøre for fagets teorier og metoder inden for virksomheders og andre organisationers økonomistyring
  • Anvende fagets teorier og metoder til at løse opgaver og besvare spørgsmål inden for virksomheders og andre organisationers økonomistyring
  • Reflektere over fagets teorier og metoder, deres anvendelsesmuligheder og begrænsninger samt deres indbyrdes sammenhæng
  • Formulere sig klart og præcist i fagligt sprog, herunder vise udregninger og de overvejelser, der understøtter løsningen af opgaver og spørgsmål
Prøve/delprøver
Økonomistyring:
Prøvens ECTS 7,5
Prøveform Skriftlig stedprøve på CBS' computere
Individuel eller gruppeprøve Individuel prøve
Opgavebesvarelsen skal uploades som PDF og i ét dokument. Der er ingen minimum eller maksimum antal sider. Excelark accepteres ikke.
Opgavetype Opgavebesvarelse
Varighed 4 timer
Bedømmelsesform 7-trins-skala
Bedømmer(e) En eksaminator
Eksamensperiode Vinter
Hjælpemidler Alle skriftlige og alle elektroniske hjælpemidler, herunder internetadgang
Læs nærmere her om hvilke hjælpemidler de studerende må medbringe og har adgang til : Hjælpemidler og IT-pakker
Syge-/omprøve
Samme prøveform som ved ordinær prøve
Antallet af eksaminander kan tilsige, at omprøven mest hensigtsmæssigt afholdes som en mundtlig prøve. Sekretariatet vil meddele, hvis prøven i stedet afholdes som mundtlig prøve med deltagelse af bi-eksaminator eller censor.
Hvis omprøven afholdes som en mundtlig prøve, vil der være tale om en 20 minutters mundtlig prøve uden forberedelse inklusive votering og karakterafgivelse.

Til selve prøven trækker den studerende tilfældigt et på forhånd ukendt spørgsmål, blandt en række mulige spørgsmål, som først skal besvares, og som dernæst danner grundlag for en bredere udprøvning i pensum. Spørgsmålet vil være af redegørende karakter og vil ikke kræve beregninger, omend den studerende godt kan blive bedt om at foretage disse afhængigt af spørgsmålets karakter. Den studerende skal derudover være forberedt på at kunne perspektivere spørgsmålet til hele pensum.

Noter må gerne anvendes, men det anbefales, at den studerende kun kortvarigt gør brug af disse, da bedømmerne vurderer den selvstændige præstation.

Tidligere syge-/​​omprøvespørgsmål udleveres ikke.

For yderligere information, kontakt den fagansvarlige.
Kursets indhold, forløb og pædagogik

Formålet med dette fag er at give de studerende en grundlæggende forståelse af den økonomiske styring i virksomheder og andre organisationer. De studerende vil blive introduceret til en række centrale discipliner inden for økonomistyring, såsom rentabilitetsanalyser, budgettering og præstationsmåling. Fagets formål er desuden at udvikle de studerendes kompetencer til at forstå, løse og reflektere over praktiske udfordringer inden for økonomistyring. De studerende vil f.eks. skulle forholde sig til at fastsætte prisen på et produkt, vurdere relevansen af specifikke præstationsmål samt integrere finansielle mål med sociale og miljømæssige hensyn. Faget sætter endelig fokus på de psykologiske og adfærdsmæssige aspekter af økonomistyring, f.eks. hvordan brugen af økonomistyringsinformation påvirker medarbejderes præstation på arbejdspladsen.

 

Faget strækker sig over 12 undervisningsuger med én tilstedeværelseslektion om ugen samt sammenlagt 10 øvelsesgange på hvert af to øvelseshold. Forløbet indledes med en introduktion til faget og en forventningsafstemning. Herefter følger 10 lektioner og 10 øvelsesgange med fokus på forskellige økonomistyringsdiscipliner. Den sidste lektion afrunder faget og forbereder de studerende til eksamen.

 

Faget bygger på en pædagogisk tilgang, hvor opgaveløsning spiller en central rolle i udviklingen af de studerendes refleksive kompetencer. På tværs af forelæsninger og øvelseshold vil de studerende derfor arbejde med en lang række opgaver baseret på virkelige organisationer. Opgaverne er struktureret på samme måde som den endelige eksamensopgave og kan dermed benyttes som forberedelsesmateriale.

Forskningsbaseret undervisning
CBS’ uddannelser og undervisning er forskningsbaseret. På dette fag indgår følgende typer af forskningsbaseret viden og forskningslignende aktiviteter:
Forskningsbaseret viden
  • Klassisk og grundlæggende teori
  • Ny teori
Forskningslignende aktiviteter
  • Analyse
  • Diskussion, kritisk refleksion, modelarbejde
Beskrivelse af undervisningsformer
Undervisningen tager form af tilstedeværelsesundervisning og har fokus på pensumgennemgang, opgaveløsning og diskussion. Øvelsesholdene understøtter forelæsningerne ved at gå i dybden med mere komplekse opgaver inden for de temaer, der blev behandlet i forelæsningen.

De studerende forventes at have forberedt sig inden forelæsningerne ved at læse relevant materiale samt at have forsøgt at løse opgaverne inden øvelsesholdene.

Faget har ingen obligatoriske afleveringer eller delprøver.
Feedback i undervisningen
Feedback gives på flere måder. For det første vil de studerende løbende have mulighed for at stille spørgsmål og dermed modtage feedback på de emner, de selv bringer op. De studerende vil også have mulighed for at stille spørgsmål til opgaverne samt sparre med hinanden, da der til forelæsningerne vil blive givet tid til at løse opgaverne i grupper. Opgaverne gennemgås afslutningsvist i plenum, hvor alle studerende får mulighed for at modtage feedback på deres arbejde.

Der tilbydes desuden individuelle konsultationssamtaler med underviseren til de studerende, der måtte ønske dette. Disse møder er frivillige og skal bookes på forhånd. Alle emner kan tages op i forbindelse med disse samtaler.

Afslutningsvis vil alle øvelsesopgaver, både fra forelæsninger og øvelseshold, have detaljerede vejledende løsninger, som giver de studerende mulighed for at vurdere deres egen præstation. De studerende kan også anvende disse løsninger til at give feedback på hinandens arbejde og bruge dem som grundlag for diskussion.
Studenterarbejdstimer
Kontaktundervisning (fysisk fremmøde) 36 timer
Øvelsestimer (fysisk fremmøde) 30 timer
Forberedelse (hjemme) 100 timer
Eksamen (inkl. forberedelse) 40 timer
Foreløbig litteratur

 

Bøger

  • Atkinson, A. A., Kaplan, R.S., Matusumura, E. M. & Young, M. S. (2022): Management Accounting: Information for Decision Making, International Edition. US: Cambridge Business Publishers.

 

Artikler

  • Birnberg, J. G.; Turopolec, L. & Young, S. M. (1983). The organizational context of accounting. Accounting, Organizations and Society, Vol. 8, pp. 111-129.
  • Kaplan R. S. & McMillan, D. (2021). Reimagining the Balanced Scorecard for the ESG Era. Harvard Business Review Digital Articles (February 3, 2021).
  • Merchant, K. A. (2006). Measuring general managers' performances. Accounting, Auditing and Accountability Journal, Vol. 19, No. 6, pp. 893-917.
  • Mouritsen, J. (1987). Det styringsorienterede og det situationsbetingede regnskabsvæsen: To perspektiver på udformning af økonomistyringssystemer. Økonomistyring & Informatik, 3. Årgang, nr. 1.
  • Skærbæk, P. (2001). Økonomistyring uden budgetter? I B. Larsen og S. Jönsson (red.): Teori & Praksis, DJØF´s Forlag
Sidst opdateret den 25-06-2025